На 24 -25.09.2022г в Полша се проведе 7то Световно първенство по карате Шинкиокушин за мъже и жени, което бе по категории.

Представители на България и носители на бронзови медали станаха шихан Валери Димитров в кат. 85кг и сенпай Иванка Попова в кат.+60кг.

В първия ден на първенството Валери премина срещите до 1/4 финали, като много атрактивно отстрани Takumi Kakazu от Япония с джодан хидза. Във втория ден имаше изключително трудни битки с млади и надъхани каратеки с които игра с продължения. Добре разучили и следящи играта на Валери от години всички имаха специфична подготовка и подход към него. Валери преодоля Vladimir Artyushin от Казахстан, но в последствие се препъна в литовеца Juras Sokolovas, който стана и новия Световен шампион в категорията.

Иванка Попова направи успешен старт като победи японката Aimi Suzuki в първа среща, във втора преодоля представителката на домакините

Agata Winiarska, а във втория ден среща трудност и не успя да победи литовката Brigita Gustaitytė, която също стана Световна шампионка в кат. + 60кг.

Българската делегация от треньори, съдии, приятели и почитатели на Бойните изкуства подкрепяха през цялоно време нашите каратеки, които успяха за пореден път да се качат на почитната стълбичка и да прославят България!