Пловдив отново може да бъде домакин на Европейско по колоездене на писта в зала "Колодрума" през 2023г., това заяви зам.-председателят на Българската федерация по колоездене Любомир Венков. Пловдив за първи път прие Европейското първенство през 2020г. 

"Имахме дори шанс още тази година да вземем домакинство на Европейското първенство, защото Беларус беше домакин и поради политическата обстановка в страната домакинството им беше отнето. В началото на октомври от международната федерация решиха да дадат домакинството Гренчен, Швейцария. Ще кандидатстваме да вземем шампионата през 2023г., защото за догодина вече е избран домакина", заяви Венков на брифинг преди Държавния личен отборен шампионат по колоездене на писта.

"За пореден път приемаме отборен шампионат по колоездене. Залата има страхотни условия за големи първенства и е в топ 5 на най-добрите колодруми в Европа. Надявам се и с помощта на федерацията за в бъдеще да има все повече събития свързани с колоезденето", заяви директорът на залата Евелина Апостолова. 

"Преди две години учредихме нова федерация по колоездене. Нямаше преди това толкова много състезания в залата, но успяхме през миналата година с новата федерация да направим Европейско първенство. Пистата е много бърза и е прекрасно да се провеждат такива състезания. За първи път в историята на българското колоездене направихме зимен и летен шампионат на писта. Ще искаме да направим и Купа България, които са друг вид състезания с атрактивни дисциплини", заяви Венков.

В шампионата, който започна днес в "Колодрума" и ще продължи до неделя участват 14 клуба с общо 97 състезатели в категориите мъже елит, юноши старша и жени. За първи път в историята на българското колоездене се провежда първенство за жени на писта. Ще се проведат 12 дисциплини, а една от най-атрактивните дисциплини "Медисън" ще се проведе за първи път в България от 2002г. С нея ще бъде закрито първенство и тогава ще бъде и основното награждаване на състезателите. Заради новите противоепидемични мерки шампионатът ще се проведе без публика.