Най-добрата ни тенисистка Цветана Пиронкова приключи участието си на Australian Open още в първия кръг. Пловдивчанката отстъпи с 4:6, 4:6 на Ярослава Шведова от Казахстан, която в следващия кръг ще срещне Мадисън Кийс, пише sportal.bg.

За Пиронкова това беше 11-о участие в Мелбърн, но нито веднъж тя не е прескачала втория кръг. В предишните две години Цвети успяваше да стартира с победа, но този път беше елиминирана още на старта.

Срещата започна трудно за Пиронкова, която още в първия гейм трябваше да спасява точка за пробив, но се справи. Шведова с лекота изравни, а после се възползва от няколко поредни грешки на българката и поведе с 2:1. Цвети спря серията на съперничката си от три последователни спечелени гейма и това й вдъхна увереност, че сетът не е загубен. Удар извън очертанията на корта от страна на Шведова доведе до връщане на пробива при 4:4. Двете изиграха изключително оспорован девети гейм, в който Пиронкова отрази три точки за пробив, но в крайна сметка предаде подаването си. Този път Шведова можеше да разчита на първия си сервис и сетът отиде в нейна полза.

По подобен начин се разви и втората част. Пиронкова отново допусна ранен пробив, но не успя да го върне. Тя нямаше никакви шансове в геймовете, в които сервираше съперничката й, а при 2:4 трябваше да положи много усилия, за да се спаси от още един брейк.

В деветия гейм намиращата се на 70-о място в световната ранглиста Шведова имаше два мачбола, но ги пропиля. Пиронкова измъкна гейма, но в следващия не можа да окаже сериозна съпротива и напусна турнира.

Още новини от деня ТУК

TNS.bg