Да се завърнеш на корта след тригодишно отсъствие след майчинство определено не е по силите на всеки тенисист, а и спортист. Цветана Пиронкова показа, че това не е проблем и тя направи завръщането си изумително. Пиронкова беше отписвана от всички, още преди да обяви завръщането си на корта. Доста хора дори бяха предрекли, че тя няма да се завърне отново в игра.

Тя не само го направи, но и изигра страхотен турнир в Ню Йорк, а достигането до четвъртфиналите на Ю Ес Оупън беше нещо запомнящо се и историческо. Пиронкова показа игра, характер и не се предаде нито за миг дори и когато изглеждаше, че ситуацията е тежка.

Последният мач на Цвети беше на 6 юли 2017 срещу бившата номер 1 датчанката Каролин Вожняцки, а завръщането на 1 септември срещу Людмила Самсонова. За толкова дълъг период никоя тенисистка не е отсъствала от корта. Ким Клайстърс също заради майчинство отсъства дълго от кора, но в рамките на две години.

Пловдивчанката започна с успех над рускинята Людмила Самсонова, а след това отстрани бившата номер 1 и носителка на две титли от Големия шлем Гарбине Мугуруса.

Последва нов успех над играч от топ 30 – Дона Векич, а в осминафиналите беше преодоляна опитната Ализе Корне, която е бивша номер 11 в света.

И дойде сблъсъка със Серина Уилямс, американката, която има цели 23 титли от Големия шлем и е бивша номер 1 в женския тенис беше фаворитка в двубоя, но Пиронкова показа, че няма намерение да се предава. Цвети изигра много силен мач, в който поведе в сетовете и можеше и да спечели в два сета, но Уилямс успя да продължи към полуфиналите. Пловдивчанката показа дух, раздаване и дори и в критичните моменти не се предаде.

Може би наистина приказката за Пиронкова щеше да е още по-бляскава ако тя беше спечелила титлата от Ю Ес Оупън точно на рождения си ден, но това, което направи не е никак малко.

От 27 години българска тенисистка не беше достигала до четвъртфиналите на Ю Ес Оупън. Пиронкова за първи път достигна до тази фаза на турнира. Най-доброто представяне на пловдивчанката е през 2010 година, когато беше на крачка от финала. Тогава тя игра полуфинал на Уимбълдън. Българката ще посрещне новата седмица като 155-та в света и е много близо до завръщането си в стотицата.

Пиронкова игра със “защитен ранкинг” на турнира от Големия шлем и няма да има възможност да участва в основна схема на турнири от веригата, но страхотното и представяне може да накара организатори на турнирите да я поканят с “уайлд кард”. Освен това се видя, че пловдивчанката е в страхотна форма и завръщането и в топ 100 е въпрос на време. Всички съпернички бяха изумени от Цвети, а общото мнение е, че тя играе така сякаш не е спирала.

Оттук нататък за Пиронкова предстои още тежък път, доста труд и тежки мачове, но определено тя показа, че може отново да стане първата ракета на България, която да е минимум в топ 100 на женския тенис.

Страхотна Цвети се бори много, но Серина Уилямс се оказа непреодолимаСлед страхотна драма Пиронкова отпадна от турнира