Първата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова продължава с победите на турнира в Ийстбърн. В мач от третия кръг 44-ата в ранглистата на WTA пловдивчанка надви бившата №10 в света (в момента номер 49) Доминика Цибулкова с 6:7 (4), 6:4, 6:1. По този начин 27-годишната българка записа втората си победа от 10 мача срещу финалистката на Australian Open 2014. Другата победа на Цвети срещу 26-годишната Цибулкова отново бе на трева - на олимпийския турнир в Лондон преди 3 години, съобщи sportal.bg.

Цибулкова взе лесно откриващото си подаване в мача, а веднага след това реализира пробив, като бе подпомогната и от грешките на Пиронкова. При 30:40 българката допусна двойна грешка и словачката поведес 2:0. Още в следващия гейм обаче Цвети върна пробива. Тя първо имаше 2 поредни брейкпойнта при 15:40, но не се възползва от тях. Последва трета точка за пробив, но при нея пловдивчанката загуби разиграването след удар в мрежата. Цвети все пак се пребори и за четвърта точка за пробив и след аут на Цибулкова, пловдивчанката взе първи си гейм в срещата. В петия гейм Пиронкова проби на 30 и за първи път от началото на мача излезе напред в резултата. Цвети стигна до точката за пробив след дълго разиграване, при което накрая притисна съперничката си и тя не можа да върне топката в полето на пловдивчанката. Последва двойна грешка на словачката и Пиронкова поведе с 3:2. След третия пореден гейм обаче серията на Пиронкова приключи. Българката изкара топката малко в аут от форхенд при 30:40 в своето подаване в шестия гейм и резултатът бе изравнен - 3:3.

В осмия гейм Пиронкова имаше проблеми в подаването си, но го измъкна от 0:30, за да изравни резултата - 4:4. Пиронкова дори проби за 5:4, но след това изигра много слаб сервис-гейм и загуби подаването си на нула. Цибулкова обаче също бе колеблива и върна "жеста", допускайки пробив на 15 в 11-ия гейм, което позволи на Цвети отново да сервира за сета. При 40:30 българката имаше сетбол, но Цибулкова взе следващите 3 точки и се добра до тайбрек. В него Пиронкова грешеше топка след топа, като при една от точките заби в мрежата удар над главата и Цибулкова поведе с 4:1. При 6:2 Цибулкова получи 4 поредни сетбола, но Пиронкова не се предаде и с две хубави точки намали изоставането си на 4:6. След това обаче българката допусна втората си двойна грешка в тайбрека и първият сет приключи в полза на словачката след 68 минути игра.

Вторият сет започна лошо за Пиронкова. Тя допусна пробив още в първия гейм, а след това не се възползва от шансовете си, за да го върне моментално. Пиронкова първо имаше 2 поредни брейкпойнта при 15:40, а след това и още една възможност, но Цибулкова удържа подаването си за аванс от 2:0. Българката отговори с гейм на нула, след което изравни за 2:2. В четвъртия гейм тя стигна до брейкпойнт за 30:40 с отличен ретур, а след това издържа в дълго разиграване, завършило с удар в мрежата на словачката. След пробива пловдивчанката спечели втори пореден сервис-гейм на нула и обърна резултата до 3:2 в своя полза. Цибулкова изравни за 3:3, но Пиронкова сервираше блестящо в тези минути и в седмия гейм спечели трето поредно подаване на нула. Двойна грешка на Цибулкова донесе пробив на Пиронкова за 5:3, но след това сценарият от първия сет почти се повтори, тъй като сервирайки за втората част, българката не успя да се справи със задачата. Форхенд в мрежата на Пиронкова донесе пробива на Цибулкова и словачката остана в битката за сета. В десетия гейм обаче Пиронкова си извоюва сетбол при 30:40 с великолепен бекхенд по правата. Цибулкова го отрази, но с още един превъзходен уинър от бекхенд по правата Цвети стигна до нов сетбол. Той също не бе реализиран, но при третия Цибулкова направи двойна грешка и Пиронкова най-после измъкна втория сет.

Решаващата трета част започна със сервис-гейм на нула за Пиронкова. Българката се разигра и със страхотни завършващи удари проби на нула за аванс от 2:0. В третия гейм Цвети поведе с 40:0 и едва тогава Цибулкова взе първата си точка в сета. Първата ни ракета обаче взе подаването си на 15 и преднината й стана още по-сериозна - 3:0. Словашката тенисистка сложи край на серията на съперничката си с гейм на нула, но опитите й за обрат удариха на камък. В следващия гейм Пиронкова имаше известни затруднения, тъй като се стигна до равенство. При 40:40 Цибулкова имаше шанс да си извоюва брейкпойнт, но пресили бекхенд по правата, а при следващата точкане успя да се справи със сервиса на Цвети и нашето момиче поведе с 4:1. Цвети проби отново в шестия гейм, а след това със своя сервис сложи край на мача. Двубоят завърши със 7-ия ас на българката в мача и след почти 2 часа и половина игра Цвети се класира на 1/4-финалите.

Цвети допусна днес 5 двойни грешки, но Цибулкова направи цели 10, като словачката записа само един ас. Пиронкова загуби 6 пъти подаването си, но реализира 9 пробива по пътя към победата.

Пиронкова ще спори за място на 1/2-финалите с победителката от мача между №9 в схемата Агниешка Радванска (Полша) и осмата поставена Каролина Плишкова (Чехия).

Още новини ТУК

ТrafficNews.bg