Треньор №1 на България за ХХ век Димитър Пенев отново се показа в познатото си амплоа. По повод своя вчерашен 70-годишен юбилей легендарният наставник коментира процесите в българския футбол с познатото си чувство за хумор.

"Най-важното за мен беше, че доста внимание се обърна по повод на моя юбилей. Това го приемам, тъй като от малките години до ден днешен съм във футбола. Имам доста интересни моменти и в живота, и в професията, и извън професията. Много хора ми нямат новия телефон, но не се учудвам, че са го намерили, а и чрез приятели дадох някакви отговори. Не някакви, а истински отговори. По-малко от 200-300 разговора не съм провел", каза Пенев по повод юбилея, след което си пожела ново правнуче, този път от мъжки пол, съобщиsportal.bg.


"Дано и последната внучка да изкара някое мъжко да говорим до края на моя живот за футбол. Дано излезе едно момче. Това говорихме в семейството.

Иначе снощи до късно и отговорни господа, и приятели, ме зарадваха. В сряда искам да направя един коктейл, за да видя дали моето житие се припокрива, или са ме забравили. Смятам, че не са ме забравили - и индивидуално, и комплексно", уточни Пенев, след което започна да говори по чисто футболни теми.

"Като треньор ангажиментите са по-големи, отколкото като играч. Като футболист, успешна ли е играта, празнуваме. Като треньор - трябва да има анализи, отчети пред ръководство, пред самия себе си, разговори с приятели. Иначе свършва мача и пей сърце. На следващия ден идваш на тренировка и минаваш през центъра на президента, центъра на феновете, на УС и там вече ти водят точките за пенсиониране или живота в същата посока", поясни легендарният футболист и треньор на армейците, който бе попитан какъв съвет би дал на младите специалисти и можем ли да го видим отново на треньорската скамейка.

"Дали мога да съм треньор?! И да, и не. Нямам каскет и ботуши, мога да ходя. Относно младите треньори, те трябва да бъдат по-организирани. Да работят във футбала, а не да участват във фирма и фирмата като не им даде пари, да ходят намръщени и с наведени глави, да подминават младите футболисти. Как няма да го правят, след като са ухапани от друго. Усмихни се, за да се усмихнат и младите!", съветва Пенев.

За проблемите на ЦСКА и Локомотив (София)- двата клуба, в които Пенев е играл, споделя:

"Локомотив е ЖП европейски шампион, за ЦСКА - да не говорим, цял свят го познава. Изведнъж тръгват за Сливница. На какъв терен ще играят? А феновете като минат, тези с животните ще трябва да се крият по една седмица. Но сега ще видим каква е обичта от страна на футболистите към клуба. Няма да има големи премии. Конкретно за мача с Плевен, не ми направиха добро впечатление. Губиме от Плевен. Гледахме мача на феновете, а не този на терена", допълни стратегът от Мировяне.

В заключение той си пожела следното: "И накрая да си пожелая да сме живи и здрави, да ви критикувам, когато вие ме критикувате. Да е 50 на 50. И давайте повече снимки на този, който иска да я спре с левия, но не може. Не става така."

Още новини ТУК

TrafficNews.bg