Общо 46 олимпийски медалисти са дали пловдивските клубове. Trafficnews.bg започна рубриката "Олимпийските медалисти на Пловдив", в която ще Ви представим мъжете и жените, прославили града ни.

В поредната част от рубриката ще Ви запознаем с гимнастичките от ансамбъла Валентина Кевлиян, Ина Делчева и Ивелина Талева в Атланта, САЩ, които печелят сребърен медал от Олимпийските игри от Атланта, САЩ през 1996г. 

Анасмабълът ни по художествена гимнастика на игрите в Атланта, САЩ е съставен от шест момичета, сред които и три пловдивчанки. Валентина Кевлиян, Ина Делчева и Ивелина Талева. 

Освен тях в отбора са още Мария Колева, Мая Табакова и Вяра Ватачка. 

България успява да спечели сребърния медал от игрите, след като завършва на второто място с общ резултат от 38.866 точки. Пред българките остават само испанските с 38.933 точки, а на третото място е Русия с 38.365 точки. 

Валентина Кевлиян е родена на 11 март 1978г. в Пловдив. Започва да се занимава с художествена гимнастика от 1983г. Ученическата спортна школа при Наталия Моравенова и Пепа Панджерова. До 1992 г. е състезателка на Тракия (Пловдив) с треньор Надежда Александрова. От 1993 г. до 1996 г. е състезателка на клуб Левски (София). От 1991 г. е в националния отбор ансамбъл жени с треньори Нешка Робева и Лушка Бъчварова. Завършва НСА "Васил Левски".

Тя е състезателка на Тракия Пловдив задено с другите две пловдивчанки Ина Делчева и Ивелина Талева. Световна шампионка в многобоя в Будапеща, Унгария, през 1996 г. От световното първенство във Виена, Австрия, през 1995 г. е с един златен и един сребърен медал на уреди. Вицеевропейска шампионка в Прага, Чехия, през 1995 г. - един златен и един сребърен медал на уреди. Бронзова медалистка на Световното първенство в Париж, Франция, през 1994 г. - един златен и един сребърен медал на уреди. Вицеевропейска шампионка в Букурещ, Румъния, през 1993 г., където се сдобива с един златен и един сребърен медал на уреди. 

Ина Делчева е родена на 20 юли 1977г. в Пловдив. Стартира в художествената гимнастика през 1983г. Първа нейна треньорка е Пепа Панджерова. В Тракия нейн треньор е Надя Александрова. Постъпва в националния ансамбъл през 1992 г. с треньори Нешка Робева и Лушка Бъчварова. Завършва НСА „Васил Левски“. Световна шампионка в многобоя в Будапеща, Унгария, през 1996 г. От Световното първенство във Виена, Австрия, през 1995 г. е шампионка в многобоя с един златен (пет обръча) и един сребърен (три топки и две ленти) медал от шампионата на уредите. Бронзова медалистка в многобоя от Световното първенство в Париж, Франция, през 1994 г. с един златен (четири обръча и два чифта бухалки) и един сребърен (шест въжета) медал от шампионата на уредите. Вицеевропейска шампионка в Прага, Чехия, през 1995 г. с един златен (три топки и две ленти) и един сребърен (пет обръча) медал от шампионата на уредите. Заема второ място на Европейското първенство в Букурещ, Румъния, през 1993 г. с един златен (четири обръча и два чифта бухалки) и един сребърен (шест въжета) медал от шампионата на уредите.

Ивелина Талева е родена на 25 март 1977г. в Пловдив. Стартира с художествената гимнастика през 1984г. в Ученическата спортна школа при Пепа Панджерова и Наталия Моравенова. Състезателка на Тракия до 1990г. при треньорите Миглена Гинева и Надя Александрова. След това е състезателка на Левски. В националния отбор е от 1991 до 1996 г. Завършва НСА "Васил Левски". През 1991 г. на Световното първенство в Атина, Гърция, печели сребърен медал на 6 ленти с ансамбъл жени. На Европейското първенство за девойки в Португалия през 1991 г. взема бронзов медал в многобоя. През 1992 г. печели сребърен медал на 6 ленти на Европейското първенство в Щутгарт, Германия. В Букурещ, Румъния, на Европейското първенство през 1993 г. се сдобива със сребърен медал в многобоя и златен и сребърен медал на отделните шампионати. Бронзова медалистка от многобоя на Световното първенство в Париж, Франция, през 1994 г. Печели и златен, и сребърен на отделните шампионати. Световна шампионка във Виена, Австрия, през 1995 г., като на отделните шампионати печели още един златен и сребърен медал. На Европейското първенство в Прага, Чехия, през 1995 г. грабва един златен и два сребърни медала. Шампионка на Световното първенство в Будапеща, Унгария, през 1996 г.