Общинските съветници на Пловдив внесоха предложение да наградят Виктория Радева с отличието „Почетен знак на град Пловдив“. Призът е във връзка със значителния й принос и заслуги в областта на спорта, допринесли за международния престиж на град Пловдив и във връзка със завоюваната Европейска отборна титла по шахмат за жени на първенството в Будва, Черна Гора.

В официалната внесена молба от общинските съветници се отбелязват всичките големи успехи, които поставят Пловдив на световната карта по шахмат:

Виктория Радева е спортист с множество отличия далеч преди спечелването на титлата в Будва. Тя е сребърен медалист от Световното първенство за младежи до 10г. в Бразилия и прекъсна 18-годишната пауза без медал на България във всички възрастови групи.

Впоследствие след покана лично от световната звезда на шахмата – Анатоли Карпов, тя стана първият представител извън Русия, който участва и печели турнира до 15г. , въпреки че е само на 13-годишна възраст.

Още на същата възраст става Световна ученическа шампионка по ускорен шахмат в Кавала (Гърция). Три години по-късно завоюва и европейската титла в същата категория в Будва (Черна Гора). На 17г. е Световна ученическа шампионка по класически шахмат и общо три пъти шампион на Европейския съюз. През тази година е носител и на европейската отборна титла след участие с „уайлд карт“.

Така на основание от Наредбата за сивмолика и отличия, предложението бе внесено на 29.11 до общиснки съвет Пловдив от: Председател на общински съвет - Атанас Узунов, председател "Младежки дейности и спорт" Ерол Садъков, Георги Титюков, Александър Ракшиев, Гошо Къчков, Димитър Арнаудов, Стефан Шилев, Йоно Чепилски, Минка Сърнешка, Симеон Петров

Шампионката Виктория Радева посети своето първо училище в Пловдив, ученици скандираха името йДецата бяха много щастливи и й подариха специална торта с шахматни фигури

Златната Виктория Радева пред TrafficNews: Следващата цел е медал от Олимпиадата