Тя е едно от златните момичета, поставили българския шах на световната сцена. Сребърен медалист от световното за младежи до 10-годишна възраст, трикратен републикански шампион за жени. Спортист с множество награди, а вече и златен медалист от Eвропейското първенство  в Будва, Черна гора.

Именно след поредната награда, сребърен медальон - канатица и грамота от Gentlemen’s club Philippopolis, пловдивчанката  застана пред TrafficNews за да отговори на няколко въпроса.

- Здравейте, г-ца Радева. С какви чувства и емоции се завърнахте в Пловдив и какво е усещането след преживените емоции?

- Изключително щастлива съм да се завърна в родния си град при хората, които ни обичат и подкрепят през цялото време.

Усещането след спечелването на турнира е едно голямо вълнение. Все още ме държи това невероятно изживяване и този адреналин, развълнувана съм, и благодарна. Всички положителни емоции ги изпитах и ще продължа да ги изпитвам и в близко бъдеще.

Гордост от това, което постигнахме с момичетата, както и лично удовлетворение и благодарност към всички хора, които ни подкрепиха. Истинско благословение е да видиш, че трудът ти се възнаграждава и хората се радват истински за това.

- Смятате ли, че с победата си ще мотивирате повече момчета и момичета да се занимават с шах в Пловдив, а и в цяла България?

- Убедена съм, че това може да бъде един тласък шахът да бъде по-популярен спорт в България, особено сред подрастващите. Но пък шахматът е за всички, без значение на каква възраст си.

 Затова се надявам все повече хора да развият любов към този спорт, защото той учи на дисциплина, аналитично и логическо мислене. Умения, които само могат да подпомогнат в живота на всеки, без значение в каква сфера ще продължат пътя си.

- Как се справяте с напрежението по време на мачове, а и в подготовката преди започването им?

- Ние сме играли толкова години шах на високо ниво и сме свикнали адреналинът да е част от ежедневието ни. Разбира се, на толкова важен форум и  финална партия за първо място, напрежението е изключително голямо, но ни сме научени да го овладяваме. Моите родители винаги са ме учили и мотивирали да давам най-доброто от себе си.

Аз лично се успокоявам с музика малко преди излизане за партия. Минута преди началото на мач се обръщам с молитва към бог, да ми даде спокойствие и мъдрост, за да мога да покажа най-доброто си лице в партиите.

 - Кои ви запали по шахматът и имали конкретен шахматист от когото черпите вдъхновение?

- Главният „виновник“ е баща ми, той ми показа първата дъска и шахматни фигури още на три годишна възраст. Стъпка по стъпка ми предаде любовта към този спорт.

Семейството е моето вдъхновение, защото аз от малка съм възпитана в едно добро християнско семейство. Моите родители ме научиха, че успехите не започват със спорта, а с това какъв човек си и как си възпитан. За мен семейството е една институция, която трябва да се уважава и вярвам, че то е един от факторите да просперираме като нация.

- Може ли да кажем, че сребърният ви медал от световното през 2011г. за младежи до 10 годишна възраст е един от ключовите моменти за израстването ви на световната сцена?

- Мога да кажа, че сребърният ми медал в Бразилия наистина бе преломния момент в кариерата ми. Тогава с баща ми разбрахме, че шахът е неизменна част от моя живот и си заслужава да се инвестира в този талант. Това бе първият ми достъп до световната сцена и ми даде нужната доза увереност да продължа развитието си в този спорт.

- Каква ще бъде тренировъчната ви програма за Олимпиадата през 2024г. и кой се очаква да осигури финансирането за подготовката?

- Подготовката за Олимпиада винаги е тежка, имаме по-малко от една календарна година, за да се подготвим за следваща атака на медалите. Ако сега започнем с подготовката, ще сме в най-добрата си форма за Будапеща.

Надяваме се, след този голям успех държавата през „Българската спортна федерация по шахмат“ да застане зад нас и нашето развитие, за да може да продължаваме да ви радваме, но и да развием в пълна степен този потенциал.

Очакваме в най-скоро време и „Българската спортна федерация по шахмат“ да придобие лиценз, защото тя е призната и от „Европейският шахматен съюз“ и от „FIDE”. Изиграхме това европейско с „Уайлд карта“, която ни беше предоставена от тези организации. Но когато и в България имаме лицензирана федерация, нещата ще се случват много по-лесно и правилно.

 

След интервюто, Виктория Радева изигра 4 партии с председателя на клуба Красимир Джамбазов и още трима членове на клуба. Тя победи и в четирите партии и си тръгна с обещанието да се върне отново след Световното по шах.