Световният №1 в тениса Новак Джокович може да пропусне любимия си турнир от Големия шлем - Откритото първенство на Австралия, ако правилата в страната за мерките срещу не ваксинираните за COVID-19 не станат по-либерални. Това заяви бащата на сръбския тенисист Сърджан Джокович.

Организаторите на турнира в Мелбърн държат всички участници да бъдат ваксинирани. Новак Джокович засега отказва да разкрие дали е ваксиниран или не, а баща му каза пред сръбската телевизия TV Prva, че изискванията в Австралия са "изнудване".

"Лично право е на всеки от нас да избере да бъде ваксиниран или не. Никой няма право да влиза в личното ни пространство", предава думите на Сърджан Джокович сайтът B92.

"При тези условия и изнудване, Джокович може би няма да играе. Аз лично нямаше да го направя. А той е мой син, така че може да прецените вие", казва още бащата.

Новак Джокович е спечелил 9 титли от Откритото първенство на Австралия - абсолютен рекорд на турнира.

Рафаел Надал потвърди, че ще играе на турнира в Австралия, който започва през месец януари, но Роджър Федерер го пропуска, тъй като все още се възстановява след нова операция на коляното.