Сагата с все още обвития в мистерия мач за световната итла на Международната боксова федерация между шампиона Антъни Джошуа и претендента Кубрат Пулев придоби нова насока. След като Джошуа заяви, че предпочита да се бие с претендента на WBO Олександър Усик, а щабовете на двамата боксьори бяха засечени да преговарят в Лондон, британецът зае нова позиция. Той за пръв път призна, че е склонен да оваканти титлата на WBO, за да защити тази на IBF срещу Кобрата. Двете организации постановиха защитите да се проведат в рамките на 6 месеца, след като Джошуа си върна 4-те пояса с победата си на реванша срещу Анди Руис на 7 декември в Саудитска Арабия. IBF пък даде срок до 31 януари да се подпише споразумение за мача с Кубрат.

Според worldboxingnews.net Джошуа ще жертва титлата на WBO, още повече, че Усик готви мач с Дерек Чисора и предпочита да срещне шампиона на по-късе етап. Британецът пък не иска да пропилява цяла година в защита на двете титли и да моли едната организация за отсрочка, а вече изрази желанието си още през 2020 година да проведе обединителен двубой с Тайсън Фюри или Дионтей Уайлдър, които ще играят реванш на 22 февруари в Лас Вегас. Това изключва провеждането на двете задължителни защити тази година. Вариантът Джошуа да оваканти пояса на WBO напълно устройва промоутъра на Джошуа Еди Хърн, който държи правата и на Усик.

Засега проблемът е в разминаването за мястото на мача между Джошуа и Пулев. Според мениджъра на боксьора ни Ивайло Гоцев нашите настояват за Истанбул, но Хърн държи на Лондон. На въпрос към Джошуа дали иска да се бие с Кобрата на стадиона на Тотнъм, каквото е най-голямото желание на Хърн, шампионът отвърна: Защо не? Това е страхотна възможност. Истинска благословия. Ако стадионът на Тотнъм е свободен - нека боят бъде там.