Sportonline.bg Ви представя списък от най-забавните факти за тениса, от които със сигурност ще останете изненадани. Предистория на спорта,  къде се намира първият тенис корт, колко е голям най-младият участник на Уимбълдън и др. интересни факти, вижте сами:

Дълго преди появата на тенисa, една игра, наречена „Jeu dе Paume“ (игра на дланта), датира чак в 12-ти век във Франция, и се смята за предшественик на спорта. Играта е подобна на съвременния тенис, но играчите използват голи ръце вместо ракети.

 

paume_echec-1395234964.jpg.pagespeed.ce.2qLKKMGN4NHq8jJkezYO (1)

 

Най-старото тенис игрище в света все още е в експлоатация. „Ройал Тенис Корт“, разположен в „Хемптън Корт Палас“ (Лондон), е най-старият в света тенис корт. Построен между 1526 и 1529 и е предпочитаното от Хенри VIII място, да се отдадете на тенис. Легендите твърдят, че той е бил осведомен за смъртта на Анн Болейн именно, докато е играел тенис.

 

Hampton-Court-Palace-Royal-Tennis-Court

 

Произходът на системата за точкуване (15, 30, 40) се е загубил във времето, но най-често срещаното обяснение е, че е базирани на циферблата и разположението на минутите. Първата точка е първата 1/4 от часовника, т.е 15 минути, втората четвърт пък е половин час. Въпреки че 3/4 е равно на 45 минути, правилата гласят третата точка да е 40, защото на англичаните им било по-лесно да го изговарят.

 

tennisscoreboards

 

Легендарният тенисист Джими Конърс има честта да бъде единственият тенисист, печелил престижния US Open на три различни настилки – трева във Форест Хилс през 1974 г., клей отново във Форест Хилс през 1976 г., и на твърди кортове през 1978 г. във Флъшинг Мийдоус.

 

pg-48-connors-getty

 

Най-бързият финал в турнир от големия шлем е продължил 32 минути! Ето колко добра е била  Щефи Граф всъщност. В разцвета на силите си, през 1988 г., на финала във Френч Оупън, Граф унищожава съперничката си Наташа Зверева с 6-0; 6-0, в напълно едностранчив мач.

 

Siegerehrung_nach_einem_denkwürdigen_Finale_1988_-_Foto_imago_04

 

13-годишна е най-младата тенисистка, участвала на Уимбълдън. През 1907 г. австрийската тенисистка Мита Клима става най-младият играч, който някога е участва на Уимбълдън. Тя е на 13 години, когато взема участие в престижния турнир. За съжаление, губи още в първия кръг.

 

A women's final at the old Wimbledon, 1905.

 

По време на игра, топката е в движение за около 20 минути. Както повечето от нас знаят, конкурентна тенис среща трае около 2 часа и дори повече. Но знаете ли, че топката остава в игра (т.е. в състояние на движение) само за около 20 минути в стандартен мач, с продължителност от 2 часа и половина?

 

used-tennis-balls

TrafficNews.bg