На първи април в Пловдив стартира Световното първенство по фехтовка за юноши и девойки до 20 години, в което участие до 9 април ще вземат рекордните над 1700 състезатели от 100 нации. Шампионатът ще се проведе в Палата 6 и Палата 13 на Международния панаир в Пловдив под патронажа на Президента на Република България Румен Радев.Откриващата церемония на 1 април започва в 17:00 ч. в Палата 6.

Впечатляващият общ брой на участниците и придружаващите ги за цялата надпревара се очаква да бъде около 3000 души. България ще участва с пълни отбори и на трите оръжия (сабя, рапира и шпага) – общо 42-ма индивидуални състезатели и 6 тима. На 1 април турнирът започва със състезанията на оръжието сабя, където ще се изявят и някои от най-големите български надежди за медал – както при кадетите, така и при младежите. Това е четвъртото световно първенство от подобен ранг в страната ни от 2004 г. насам, което е сериозен атестат за отлично свършената работа от Българската федерация по фехтовка. На откриването на шампионата на 1 април ще присъстват служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева, кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, зам.кметът на Община Пловдив Георги Титюков, както и дипломати от посолствата на страни участнички и множество президенти на национални федерации по фехтовка.

Ето и някои от най-значимите чуждестранни гости на събитието: Емануел Кациадакис – Гърция - президент на ФИЕ Ана-Ирене Делгадо - Панама – вицепрезидент на ФИЕ Абделмонейм Елхусейни - Египет – вицепрезидент на ФИЕ Ерика Азе - Латвия – вицепрезидент на ФИЕ Виталий Логвин - Мексико - президент на Панамериканска конфедрация Шейх Салем Алкасими - ОАЕ - президент на Азиатската конфедерация Джорджо Скарсо - Италия - президент на Европейската конфедерация Мбаник Ндае - Сенегал - президент на Африканската конфедерация Турнирът по традиция ще включи цели 18 вълнуващи индивидуални и отборни състезания във всички оръжия.

Надпреварата ще предложи и тренировъчен лагер, както и специални дейности и обучения, чрез които фехтовачите и техните треньори ще имат възможност да научат повече по темите – антидопинг, безопасен спорт и честна игра. На Световното първенство в Пловдив ще продължи и любопитната кампания на Международната федерация по фехтовка: Donate Your Fencing Gear (DYFG), чрез която всеки може да дари старата си екипировка за фехтовка на ентусиасти и деца от нуждаещи се от подкрепа в развитието на този спорт страни. 

Програма на Световното първенство по фехтовка за юноши и девойки – 2023 година:

1 април: Откриваща церемония Сабя – индивидуално – девойки Сабя – индивидуално – юноши

2 април: Сабя – индивидуално – кадетки Сабя – индивидуално - кадети

3 април: Сабя – отборно - девойки Сабя – отборно - юноши

4 април: Рапира – индивидуално - девойки Рапира – индивидуално – юноши

5 април: Рапира – индивидуално - кадетки Рапира – индивидуално – кадети

6 април: Рапира – отборно - девойки Рапира – отборно – юноши

7 април: Шпага – индивидуално - девойки Шпага – индивидуално – юноши

8 април: Шпага – индивидуално - кадетки Шпага – индивидуално – кадети

9 април: Шпага – отборно - девойки Шпага – отборно – юноши Церемония по закриване