Мениджърът на Марица (Пловдив) Борис Халачев стана част от ръководството на Националната волейболна лига за жени. Председател на комисия ще бъде Атанас Гаров, а в ръководството освен Халачев влизат още – Александър Попов, Ивайло Цветков, Найден Тодоров и Станислав Николов. Комисията ще има за цел да привлече спонсори и да направи атрактивен продект Суперлигата при мъжете и жените.

Ще се постараем първоначално да стабилизираме женското първенство, а след това и да се опитаме да го развием. До голяма степен идеите, които сме обсъждали съвпадат – да създадем един продукт, който да бъде лицето на българския волейбол на клубно ниво и респективно по този начин да намерим повече и по-големи рекламодатели, тъй като аз винаги съм казвал и продължавам да твърдя, че волейболът в България е най-добрия отборен спорт, а защо не да го направим и най-популярния спорт в България и като цяло. Полагал съм доста усилия в тази посока през последните 10 години работейки за ВК Марица и сега предвид ситуацията ще помагам и на българския волейбол като цяло. Това го приемам като една голяма отговорност и мисля, че няма да разочаровам. И силно вярвам, че нещата ще се получат и ще вървят в правилната посока, заяви Борис Халачев.

Десет отбора може да вземат участие в женското първенство през следващия сезон. Това стана ясно след среща между председателя на Национална волейболна лига Атанас Гаров с клубовете. На срещата бяха още президентът на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев и изпълнителният директор на НВЛ Станислав Николов.

На срещата присъстваха представители на шампионките от Марица (Пловдив), ЦСКА (София), Казанлък Волей (Казанлък), Раковски (Димитровград), Славия (София), Перун (Варна), Локомотив 1929 НИДО (София), ДКС Варна (Варна) и ЦПВК (София). Предстои решението си за евентуално участие в първенство да вземат и от Берое (Стара Загора), които нямаха възможност да присъстват на срещата.

Клубовете бяха запознати с визията за развитието на женския волейбол. Ръководството на НВЛ и клубовете се обединиха около изготвяне на 4-годишна стратегия за женското първенство. Предстои да бъдат изготвени предложения за формата на първенството през сезон 2020-2021. Вариантите ще бъдат дискутирани, след което ще се организира нова среща между Национална волейболна лига и клубовете, за да се вземе финално решение за броя на отборите и формулата за провеждане на шампионата.

Левски (София) няма да участва в първенство през този сезон, а Локомотив 1929 НИДО (София) се завръща в женското първенство след няколко години отсъствие. Новите отбори ще бъдат ДКС Варна (Варна) и ЦПВК (София).