Марица (Пловдив) ще започне участието си в турнира Купа България по волейбол за жени следващата седмица с домакинство на Перун (Варна). Маричанки са актуалният носител на трофея, след като през миналия сезон спечелиха за четвърти път турнира, надигравайки Левски (София) с 3:1 (23:25, 25:16, 26:24, 25:20) във финала на 23 декември 2017 година в зала Иван Вазов в Стара Загора.

Тази година форматът на турнира е променен. За разлика от предходното издание вече няма да има тридневен турнир, в който се играят четвъртфинали, полуфинал и финал.

На четвъртфиналите ще участват всички осем отбора в НВЛ, които ще играят един срещу друг на разменено гостуване в зависимост от класирането след края на първия полусезон в НВЛ, съответно 1:8, 2:7, 3:6, 4:5. Отборът, който е по-напред в класирането определя реда на домакинствата. След изиграването на двата мача, напред продължава отборът, събрал повече точки от тях. За победа с 3:0 и 3:1 победителят получава 3 точки, а загубилият получава 0 точки. За победа в мач с 3:2, победителят получава 2 точки, а загубилият отбор получава 1 точки. В случай на равенство в точките се играе златен гейм.

Победителите се класират за финалната четворка, която ще се проведе на 13-14 април, но домакинът все още не е определен.

Марица ще се изправи срещу осмия в класирането Перун (Варна). Първата среща ще се проведе на 13 февруари, сряда, от 18:00 часа в зала Колодрума в Пловдив. Реваншът ще се играе на 2 март, събота, от 12:00 часа в залата на Първа езикова гимназия във Варна. По този начин ще бъдат съчетани двете срещи с варненския отбор, защото шампионките гостуват в морската столица и в среща от редовния сезон в НВЛ на 1 март, петък от 16:00 часа.