Женският волейболен шампион на България Марица (Пловдив) ще изиграе днес първия си официален мач за новата 2019-а година. Маричанки гостуват на вицешампиона на Германия Алианц МТФ (Щутгарт) в търсене на първа победа в третия си мач от груповата фаза на Шампионската лига. Двубоят е днес, 23 януари, от 20:00 б.в. в зала ШАРена.

Марица направи добра подготовка за мачовете през втория полусезон. Момичетата на Иван Петков изиграха пет контроли със силни съперници в Турция и Румъния. Маричанки се изправиха срещу отборите от турския волейболен елит Галатасарай (Истанбул) и Камеролу Бейликдюзю (Истанбул), както и срещу румънския шампион и участник в Шампионската лига КСМ Букурещ (Букурещ), с който Жълто-сините изиграха три контроли.

Срещата е от третия кръг в Група А на Шампионската лига. Преди това Марица загуби първите си две срещи срещу френския шампион Безие (Безие) като гост и световният и европейски клубен шампион ВакъфБанк (Истанбул) в зала Колодрума в Пловдив. Шампионките на България продължават да вървят без загубен гейм в първенството и нямат загуба в шампионата от 14 ноември 2015г. Жълто-сините ще започнат втория полусезон в Националната волейболна лига в понеделник, 28 януари, от 16:00 б.в. срещу Левски (София) в зала Люлин. Двубоят по програма трябваше да се играе в петък, но беше отложен заради мача с германския отбор. Основната цел на отбора през този сезон освен защита на титлата в НВЛ и Купа България е победа в груповата фаза на Шампионската лига. Шампионките за втори път участват в груповата фаза на турнира. За първи път те започнаха директно в групите на най-силния европейски клубен турнир в женския волейбол.

Алианц МТФ (Щутгарт) започна добре участието си в Група А на Шампионската лига. Вицешампионът на Германия спечели изненадващо гейм при гостуването на ВакъфБанк. Във втората си среща от груповата фаза момичетата на Йоаннис Атханасапулос победиха чисто френския шампион Безие у дома. В класирането до момента лидер е ВакъфБанк с пълен актив от 6 точки, втори е Алианц МТФ с три точки, трети е Безие също с три, а Марица е на последното четвърто място без спечелена точка.

Повече от перфектно стартира сезона за Алианц МТФ, който е лидер в Първа Бундеслига с 34 точки и все още е непобеден. Отборът от Щутгарт се класира и за финала за Купата на Германия срещу Шверинер (Шверин), който е актуалният шампион на Германия. Марица игра срещу Шверинер през 2015-а година в турнира за Купата на ЦЕВ. Актуалният съперник на пловдивчанки също е свързан с отбора. През сезон 2012-2013 бившето либеро на Марица Ивелина Монова направи трансфер от Марица в Алианц МТФ и игра един сезон за германките.

Въпреки силното си представяне в Германия Алианц МТФ все още не е печелил Първа Бундеслига. Отборът е носител на Купата на страната три пъти през 2011, 2015 и 2017 години. Веднъж е носител на Суперкупата през 2016 година.

Съперникът на Марица има сериозен брой чужденки – цели 9. Прави впечатление на силното американско присъствие, които са повече от половината от чужденките – 5. В състава има още представителки от Бразилия, Унгария, Финландия и Холандия.

Съдии на двубоя тази вечер ще бъдат Саня Миклошич от Словения и Алексей Пашкевич от Русия.

Срещата Алианц МТФ – Марица ще бъде излъчена пряко по Diema Sport HD, както и по новата онлайн телевизия на ЦЕВ EuroVolleyTV.