Майка на две деца и активен спортист, завоювал медали на големи първенства.  Само преди две години пловдивчанката Марина Ганева ражда второто си дете, а вече е трета в света по вдигане на тежести за Masters атлети 35+.  

Световното първенство се проведе от 18-ти до 26-ти август в Полша град Величка, като Ганева е била единствената представителка от страната ни за жени. Още през май месец тя е станала и бронзова медалистка на Европейското в Ирландия. Това са първенства, които се провеждат за Masters, което е наименованието за ветерани- над 35 години.

Марина Ганева разказа пред TrafficNews как успява да бъде активен спортист, майка и съпруга. По думите й, тя и семейството й са покрила почти изцяло Световното и Европейското първенство. Съпругът на Марина- Васил Ганев е бил неотлъчно до нея по време на подготовката и самото състезание. За съжаление нейната история напомня на тази на вице световната шампионка по шах Нюргюл Салимова, която замина сама на състезанието в Баку, но въпреки това представи страната ни изключително достойно. 

Няма федерация, която да отговаря за ветераните и съответно екипировка, билети, престой и всички други разходи са заплатени от мен. Със съпругa ми сме страхотен екип и се справихме на ниво. От това състезание спечелих медал за България и взех реванш срещу вицеевропейската шампионка – унгарката Katalin Kasza” добави още Марина Ганева.

-Разкажете малко повече за Световното първенство в Полша?

-Състезателките бяха 15 жени в категория до 59кг. Смея да твърдя, че това е една от най-многобройните категории, което само по себе си предопределя жестока конкуренция. Първенството представлява олимпийско вдигане на тежести за ветерани  (Masters). За явяването ми там имаше норматив, който трябваше да покрия.

Едно състезание по вдигане на тежести протича с три опита на изхвърляне и три опита на изтласкване. Сборът от двете определя победителя. Златният медал отиде при доста титулувана състезателка, която постави и световен рекорд. Втора стана европейската шампионка в тази категория. Щастлива съм, че бях рамо до рамо на стълбичката с тези класни състезатели и победих много други такива от страни с развита тежка атлетика.

-Това първи сериозни титли във Вашата кариера ли са?

-Това са първите ми големи титли във вдигането на тежести. За първа година тренирам толкова целенасочено този спорт.  Назад във времето съм практикувала и други спортове, от които имам отличия - CrossFit. Там също бях успешна. След като родих второто си дете реших да практикувам само вдигане на тежести.

На Европейското първенство също станах трета, като там се състезавах в по-тежка категория до 64кг, но в последствие реших, че в по-леката ще се представям по-добре. Тази година участвах и на Държавното лично отборно първенство в Хасково. Там станах втора, а златото взе дългогодишната ни шампионка Галя Шатова. Тя е доста опитен и титулуван състезател.

-Как се справяте с всичко - спорт, семейство, работа, състезания? Помагат ли Ви?

- Нужна е много добра организация на времето, дисциплина и отдаденост! Работя във фирма за търговия с неръждаема стомана, а след работния си ден бързам за тренировка. Обикновено оставам до късно в залата. Съпругът и родителите ми поемат грижите за децата. Благодарение на отдадеността на всички близки успявам да поддържам това ниво. Без тази помощ това би било невъзможно.

-Трудно ли се поддържа добрата форма, която сте постигнали в момента?

- Тренировките с тежести са доста изтощителни. Тренирам по 4 пъти седмично. Тялото след една определена възраст има нужда от повече почивка. Много труд положих за формата, която създадох.

-Как виждате развитието на този спорт в България?

- Имаме и други "Мастъри" в България, които са на високо ниво, но проблемът при нас е, че всички разходи ги покриваме сами. Така състезателите една година участват, друга са принудени да пропуснат, защото сумите за подготовка и участие не са малки.

На Европейското първенство България пожъна страхотен резултат, като 4-ма състезатели спечелихме 4 медала - 2 златни, един сребърен и един бронзов. Смятам, че тези атлети заслужават вниманието и подкрепата на държавата. Дълголетието в спорта и страстта за победа е най-добрият личен пример, който ние като родители можем да завещаем на децата си и поколенията след нас.

Господин Енчо Енчев е човекът, който години наред се бори с трудностите за създаване на федерация, за да може ние ветераните да бъдем оценени и уважени подобващо.

В България няма федерация за втерани, нито сме причислени към съществуващата БФВТ. Работим скоро това да се промени.

-Какво Ви предстои сега, след като се завърнахте от Полша?

-Сега ми предстои кратка почивка, след което подготовка за силния турнир "Милен Добрев", който традиционно се провежда в Пловдив всяка година. Моята зала е и домакин на състезанието.

Съпругът й, Васил Ганев, описва бронзовата ни медалистка, като борбена и целеустремена жена. – „Постигнатите от нея резулати са правопропорционални на положения труд и дисциплина. За нас този медал е победа, а развятият трибагреник е най-висока привилегия и чест. Бъдете достойни!“