След 37 години и 7 олимпиади легендарната Мария Гроздева приключи своята кариера. През зашеметяващия си път българката има 5 олимпийски медала, 2 от които златни, 12 европейски титли, 29 победи на континентални първенства и 18 победи на световна купа.

Днешната квалификация на 25 метра пневматичен пистолет беше последното състезание в славната кариера на Мария Гроздева. Най-титулуваната българска спортистка на Олимпийски игри не успя да се класира за финала. Тя остана 27-а с 578 точки.

Именно в тази дисциплина Гроздева спечели двете си олимпийски титли - в Сидни 2000 и Атина 2004. Легендата на спортната стрелба може да се похвали и с три бронзови медали от най-големия спортен форум. 

Мария има общо 7 участия на олимпиади, като на 4 от тях успява да завоюва отличие. В Барселона през 1992 година и в Атланта през 1996 година тя остава трета, а в Сидни през 2000 година печели първата си титла. Най-доброто й представяне е в Атина през 2004 година, когато печели златен и бронзов медал. 

Успехите на Гроздева не се изчерпват само с Олимпийските игри. Тя е многократна европейска шампионка и победителка в състезания за Световната купа. Притежателка е на олимпийски и европейски рекорд на малокалибрен пистолет. Избрана е за Спортист №1 на България за 2004 година. През същата година печели и приза за най-добър спортист на Балканите. 

През 2010 година Мария Гроздева получава орден „Стара планина“ I степен „за изключително големите ѝ заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта“.