Днес стартира испанския футболен елит - Ла Лига. Първенството позагуби блясъка с отсъствието на Кристиано Роналдо, който вече трети сезон няма да е част от испанското първенство. Миналият сезон Барселона и Реал Мадрид се провалиха в Шампионска лига и дори не успяха да стигнат до полуфиналите в турнира. Барса беше разгромена с 2:8 от Байерн Мюнхен, а звездата на "каталунците" Лионел Меси поиска да си тръгне, но все пак ще остане в Барселона. Реал загуби от Манчестър Сити с общ резултат 2:4. 

Двата отбора си остават фаворити за титлата и през този сезон и трудно Атлетико Мадрид би се възползвал от нещо повече от влизане в тройката. През миналия сезон Реал стана шампион, но Барселона е с нов треньор - Роналд Куман. Двата отбора са доста пасивни на трансферния прозорец до момента и нямат много време за трансфери (прозорецът затваря в началото на октомври). Атлетико Мадрид също се провали в Шампионската лига в поток, който беше считан за фаворит и да играе финал. Тимът винаги е постоянен и така ще бъде и този сезон, но трудно силите на Симеоне и компания ще стигнат за нещо повече от влизане в тройката. 

Битката за четвъртото място пак ще е доста оспорвана. През миналия сезон тя беше спечелена от Севиля, която единствена успя миналия сезон да защити авторитета на Ла Лига, печелейки невероятна и рекордна шеста титла в Лига Европа. Най-вероятно в битката отново ще е Виляреал, Валенсия има доста финансови проблеми и трудно ще се бори за евротурнири този сезон. Хетафе, Леванте и Гранада винаги може да поднесат изненада. Традиционни отбори като Реал Сосиедат, Атлетик Билбао и Бетис също винаги може да се намесят в борбата за евротурнирите. Селта и Алавес поне преди сезона изглеждат отбори, които по-скоро ще са в средата на класирането. За първи път от много години първенството стартира без отбор като Еспаньол, който изпадна миналия сезон. 

Новаците Уеска, Кадис и Елче изглежда ще се борят за оставането си в групата, а към тях можем да присъединим Ейбар, Осасуна и Валядолид. 

Програмата за първия кръг:

Днес

17-00 Ейбар - Селта  

19-30 Гранада - Атлетик Билбао 

22-00 Кадис - Осасуна 

Утре

15-00 Алавес - Бетис

17-00 Валядолид - Реал Сосиедат

19-30 Виляреал - Уеска

22-00 Валенсия - Леванте

Мачовете Барселона - Елче, Реал Мадрид - Хетафе и Атлетико Мадрид - Севиля са отложени заради участието на Барселона, Реал, Севиля и Атлетико през август в Шампионската лига и Лига Европа.