Николай Генов бе избран единодушно за най-добър колоездач на изминалата 2018 година на пловдивския колоездачен клуб "Цар Симеон 1898". 20-годишният национал заслужи престижното отличие в традиционната анкета за №1, която се провежда ежегодно, след допитване до клубното ръководство, състезатели, треньори и служители на клуба, колоездачни деятели и спортни общественици, както и редови клубни членове.  Анкетата се инициира и  реализира всяка година от екипа на информационна агенция „Темпо Нюз" и електронната  онлайн медия TempoNews.net.

Младежкият национал Ники Генов събра убедително най-много точки в класацията, изготвена след анализ на представянето през изминалия състезателен сезон. Тя бе съобразена с поставените от ръководството персонални оценки от изявите на всеки един от състезателите в клуба – от детско-юношеската школа до представителния мъжки отбор на "Цар Симеон 1898" през миналата година от всички по-големите състезания у нас и в чужбина от спортния календар на Българския колоездачен съюз, държавни първенства – на шосе и писта, както и в по-големите турове в чужбина.

Генов спечели балканска шампионска титла за мъже през миналата година. Това стана още в първия състезателен ден на Балканското първенство по колоездене на писта, което се проведе на „Колодрума" в Пловдив. Националът на „Цар Симеон 1898" грабна златния медал при мъжете в традиционната олимпийска и една от най-тежките пистови дисциплини - скрач. Пловдивчанинът приложи отлична тактика и изкова победата със силен финален спринт, като изпревари със сантиметри силния Огюзхан Тирияки от Турция. Трети остана друг българин – състезаващият се във френския „Мартиг" Радослав Константинов.

Генов по чудо изпусна и втора шампионска титла на Балканиадата и в една от най-атрактивните дисциплини – „издръжливост чрез елиминиране", където стана вицешампион. Златото отново взе Огюзхан Тирияки, но то бе белязано с малък скандал, защото преди финалния спринт турчинът навлезе в друг коридор на пистата, което е непозволено, според правилника.

Освен 2 държавни титли на шосе  /в  дисциплината индивидуално бягане по часовник и в общи старт/ и две на писта, националът на КК „Цар Симеон 1898" спечели и престижното националното колоездачно състезание „Купа ДЗИ вело – 2018", заменило провалената 67-ма Международна колоездачна обиколка на България.  Нико грабна и лъвския пай от наградния фонд , след три поредни победи в 3 критериума от тази верига в Бъргас, Стара Загора и Пловдив, по затворен маршрут с трасе от 36 км.

Освен това, Генов е с основна заслуга за успеха на тима на "Цар Симеон 1898", който стана национален отборен шампион на България за 2018 година при младежите и вицешампион в категория „Елит" при мъжете.

Много съм щастлив от наградата, изминалата 2018-та година бе много специална за мен, защото бе ознаменувана с шампионската титла на скрач и изпуснатия златен медал на „издръжливост чрез елиминиране. Доволен съм и от титлите на шосе и писта, а голямата ми цел Световното първенство, коментира Генов.