Кога ще са готови новите стадиони на Ботев и Локомотив? Днес премиерът Бойко Борисов посети Лаута и Колежа, като се срещна с президентите и феновете на отборите. В четвъртък Министерският съвет отпусна 37 млн. лева за двата тима, като кметът Здравко Димитров разпредели средствата – 25 млн. лева за Колежа, и 12 млн. лева за Лаута.

Борисов бе запознат с проектите, като собствениците заявиха и какви срокове ще се гонят. Според Христо Крушарски до края на годината те могат да завършат стадиона и ще поканят премиера.

Собственикът на Ботев Георги Самуилов също изрази надежда, че до 1-1,5 години проектът за ст. „Христо Ботев” ще бъде завършен.

Какви процедури обаче следват?

С решението на правителството парите бяха прехвърлени 37 млн. лева директно към местния бюджет. Разпределението на средствата не е необходимо да минава през Общинския съвет, тъй като това е целева субсидия, а тя автоматично се прибавя към бюджета. При следващата актуализация на бюджета,  парите ще бъдат отразени в рамката. Въпреки това кметът може да поиска все пак парите да бъдат гласувани в Общинския съвет, за да няма напрежение сред феновете на двата тима.

След това Община Пловдив ще започне процедурите по избор на изпълнител, които обаче могат да се забавят значително и това да е проблем. Има вратичка, която позволява пряко договаряне на обектите, което ще спести време за избор на изпълнител.

Какъвто и вариант да се избере, ремонтите дейности най-оптимистично могат да започнат през лятото, след което да започнат да текат сроковете, дадени от президентите.

Посрещнаха Борисов на Лаута с тениска за 12 милионаВ края на годината ще ви поканя, да видите какво бижу ще е стадионът, обеща Крушарски

Премиерът към феновете на Ботев: Назначавам ви за строителен надзорЗа да има силен Ботев, трябва да има силен Локомотив, категоричен е Борисов, уреди се и с шал за 25 милиона