Книгата си "България на крачка от Хималайската корона" ще представи тази вечер живата енциклопедия на българския алпинизъм - известният български алпинист и изследовател доц. з.м.с. Сандю Бешев. Събитието е от 18 часа в Природонаучния музей в Пловдив, а входът е свободен.

Издаването на книгата, която е 20-та поред на автора, е посветено на 90-годишния юбилей на организирания алпинизъм в България /19 ноември 2019 г./ и е в памет на Боян Петров, направил най-много от българските алпинисти в битката за 14-те надоблачни гиганта, но останал вечен пленник на най-ниския от 14-те осемхилядника – връх Шиша Пангма 8027 м. Именно днес е и рожденият ден на Боян Петров, а два дни по-късно ще се състои представяне на книгата и в Перущица, където е коренът на Боян по майчина линия.

Трудът на доц. Бешев е украсен със 140 автентични фотографии и уникален по рода си. Авторът разкрива любопитни подробности около организацията, маршрутите и самите български изкачвания на 13 от 14-те осемхилядници, като именно Шиша Пангма засега остава непокорен от роден алпинист. Също така доц. Бешев предоставя на читателите солидни статистически данни, събирани с години, а разказите и впечатленията на покорителите придават допълнителен колорит на четивото.

Разбира се, специално място е отделено на най-успешният български алпинист Боян Петров, който стъпи на 10 от 14-те първенци на планетата, и особено на знаменития му хеттрик от 2014 година, когато в рамките на 100 дни превзе три осемхилядника – Кангчендзьонга, К2 /считани за едни от най-трудните/ и Броуд Пик. Проучването на доц. Бешев сочи, че Боян е на второ място сред 20-те алпинисти с подобно постижение по обща височина на изкачените три върха.

Пловдивчанинът отделя подобаващо внимание и на британката Елизабет Хоули, която наскоро почина на 94-годишна възраст. Тя дълго обикаля света, преди да се установи за постоянно в столицата на Непал Катманду и да посвети живота си на хималаизма. Призната е от световния алпинизъм за най-достоверния регистър на изкачванията на осемхилядници и ако едно покоряване не бъде вписано от нея след съответните доказателства, то не се счита за валидно.

Подходих към тази книга по-скоро като историк, отколкото като бивш алпинист, казва доц. Сандю Бешев, който помага на Боян да направи първите си стъпки в алпинизма преди години. Записвал съм подробните данни за всяка една експедиция от първия ни осемхилядник – връх Лхотце през 1981 г., досега. Иначе ми отне около 2 години да събера данните и да ги оформя в книгата, допълва той.