Кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда, заяви, че градът може да извлече голяма полза от участие на Новак Джокович на тенис турнира в града в края на април и началото на май. 

Естествено тенисистът ще трябва да се съобрази с всички изисквания, въведени от правителството за влизане в страната. В момента световният номер 1 е в Белград, където се прибра, след като беше депортиран от Австралия, визата му беше анулирана, а местните власти заявиха, че подклажда настроения против ваксинацията против коронавирус.

"Той остава водач в световната ранглиста и заедно с останалите най-силни тенисисти, които играят на турнира, е част от рекламата, която гарантира успеха на надпреварата сред публиката", заяви Хосе Луис Мартинес-Алмейда, но добави:

"Що се отнася до влизането му в Испания, то ще бъде определено от правителството на страната". 

В момента сърби могат да влизат в Испания след завършен ваксинационен цикъл или със специално разрешение, издадено от посолството на страната в Белград. 

Мадрид може би е един от малкото градове, които призовават неваксинирания Джокович да бъде участник на турнира. Той вече пропусна Откритото първенство на Австралия, вероятно няма да може да играе и в САЩ. Организаторите на "Ролан Гарос" също заявиха, че с нововъведените мерки против коронавирус участието му в Париж също не е изобщо сигурно.

Джокович е 3-кратен шампион на турнира в Мадрид. Той спечели титлата и при последното си появяване на червените кортове там - през 2019 г.