Клубовете от „А“ група и БФС се готвят за обсъждане на нов тв договор, предложен от фирмата „Футбол про медия“. Настоящият притежател на правата за мачовете в първа дивизия има контракт за още 14 месеца, а двубоите вървят по Нова. Договорът, подписан през 2013-а бе за около 15 милиона лева, а сега офертата е два пъти по-солидна – 30 милиона лева за 5 години, пише вестник „Труд“.

В петък предстои дискусия по новите условия между шефовете на клубовете и ръководството на футболния съюз. Офертата отново е свързана с излъчване на мачовете от каналите на Нова, като медията има стратегия да развие продукта и да го направи водещ в ефира си. Предвиждат се блокови предавания, дълги студия с анализи и превюта на мачовете, както и предаване на максимален брой срещи. Сега Нова покрива по 3 или 4 двубоя от уикенд в първенството, а идеята е директно да бъдат давани всичките шест.

Идеята е отразяването на българското първенство да бъде маркетирано по модела, по който в момента се поднася на зрителя футбола от Шампионската лига. Подобна цел си постави и Про.бг преди години, когато плати 51 милиона лева за 5 сезона и излъчваше пълния пакет мачове в един кръг.

Почти сигурно е, че клубовете ще бъдат „за“ предложението, което им гарантира стабилност за сериозен период с немалките приходи от тв права. И то във време, когато в „А“ група от безпаричие се оплакват дори грандовете ЦСКА и „Левски“. За повечето отбори от елита телевизионните пари са ключови в приходната част от бюджета.

Същевременно „Футбол про медия“ предприе ход да улесни клубовете в тежката ситуация. Траншът с плащанията по актуалния договор, предвиден за втората половина на февруари, ще бъде изплатен по-рано – в края на този месец. Целта е клубовете да се подпомогнат със свежи пари за изчистване на текущи задължения по подготвителни лагери и други разходи от зимния период.

TrafficNews.bg