Само два дни остават до началото на Европейското първенство по волейбол за жени. Пловдив е един от четирите домакина на шампионата и женският национален отбор по волейбол ще домакинства в зала "Колодрума" на срещите от група Б. Националките ще бъдат водени от пловдивчанина Иван Петков под чието ръководство те спечелиха три трофея - два пъти Европейската Златна лига (2018, 2021) и веднъж Купата на претендентите (2018). Иван Петков говори пред TrafficNews.bg за предстоящия шампионат, какво очаква от националките, какви са надеждите му за българския волейбол и каква е разликата с украинския (Петков е треньор и на украинския Прометей, с който спечели требъл през миналия сезон).

- Господин Петков, Пловдив ще бъде домакин на Европейското първенство по волейбол за жени. Какви са вашите очаквания?

- Аз винаги мога да очаквам предстоящия мач и нагласите ми са за него. Предвид еуфорията, която се създава ми се налага да отговарям и на тези въпроси. Очаквам да играем като отбор и да покажем един добър колектив. Заедно да се справяме с трудностите и да превъзмогваме тежките моменти и да покажем лицето, което очакват нашите привърженици. Важното е да подходим по-спокойно и отборът да остане отстрани на еуфорията. Концентрирайки се за предстоящия мач мисля, че ще изживяваме нещата по-лесно. Много хора имат различни очаквания и амбиции. Ние сме отбор, който не сме имали много време да бъдем заедно. За първи път след четири години успяхме да съберем отбора му в този му вид. Имаме опита и аргументите да поемем тежестта и се надявам да се справим.

- Как виждате групата? 

- Всеки казва, че при него е най-тежко. Определено тежка група при нас има амбициозни отбори. Всеки има своите достойнства и аргументи, с които да се противопоставят. В последните години няма аутсайдери и не мога да кажа, че имаме слаб отбор в нашата група. Ще има борба за всяка точка.

- Кои са за Вас фаворитите на шампионата? 

- Лесно е да спомена водещите отбори, които бяха на Олимпиадата. Всички си мислеха, че Китай ще бъде основен фаворит за олимпийската титла, но това не стана (б.а. - САЩ спечели титлата в женския волейболен турнир в Токио). Има няколко отбора, които имат сериозни аргументи, но лично аз не искам да фаворизирам някой.

- Европейското ще бъде в Пловдив. За Вас като човек родом от тук ще бъде ли по-различно изживяването? 

- Със сигурност българските фенове жадуват за един такъв форум в женския волейбол. От 20 години не е имало Европейско първенство за жени в България. Имаше доста форуми, които приехме, но на такова ниво не сме домакинствали. Радваме, че се проведе в Пловдив. Мен ме радва това. Като човек, който съм се родил и живял в този град тръпката и изживяването е по-различно. За мен ще бъде сериозно предизвикателство. Дано отборът покаже лице, с което всички да сме горди. 

Купата на Европейското първенство пристигна в Пловдив през миналата седмица и беше на тридневен тур из града

- Ще успее ли публиката да даде криле на момичетата в мачове, които всяка точка ще е важна?

- Това, което изживяхме в Русе ни дава надежда и усещането, че ще имаме подкрепата, в което съм сигурен. Единствено пандемията се надявам да не повлия на това наше очакване. Самият отбор очаква голяма помощ от публиката. В Русе хората показаха, че не само подкрепяха отбора, но и живееха с него. Тези моменти ни правят горди и щастливи, че сме българи. В тези трудни времена, в които живеем това е едно чувство за гордост.

- Кой от трите трофея, които спечелихте с националния отбор беше най-ценен? 

- Може би първите трофеи бяха най-ценни. Емоциите бяха други с един колектив със сериозни момичета, някои от тях тепърва влизаха в първия отбор и станаха гръбнака на националния отбор. Може би титлата през тази година беше очаквана и не показахме най-доброто от себе си, но беше достатъчно да спечелим.

- През миналия сезон за първи път станахте треньор в чужбина. Поехте украинския Прометей и спечелихте требъл - титла, купа и суперкупа. По-различно ли е в чужбина? 

- Със сигурност е по-различно. Става въпрос за един и същи спорт, но определено нещата са по-различни. Лошото е, че всичко се характеризира с успех. Попаднах в отбор, който ме приеха много радушно. Нямаш ли резултат нещата изглеждат по различен начин. Беше доста трудно, имахме и късмет да постигнем тези резултати. Нещата приключиха, по начин, който беше най-щастлив за нас.

- Каква е разликата между българския и украинския волейбол? 

- На клубно ниво има доста голяма разлика. На национално отбора нашият отбор е по-добър. Доста от състезателките им като при нас играят в чужбина. Всички резултати трябва да се защитават постоянно. Техният волейбол е малко по-различен. Волейболът им се приближава до руския, което беше голям проблем, но успяхме лека полека да преобразим ситуацията.

- Винаги сте казвали, че щабът, с който работите е много важен за Вас.

- Вярвам много, както и в състезателките, с които работя така и с щаба. Много съм взискателен и трудно се работи с мен. Обичам хората, с които работя и стоя плътно зад тях и може би с тези мои чувства съм доста чувствителен, когато има конфликтни ситуации. За един треньор е много важен щабът. Той е 90% от успехите и аз работя с доста млади момчета, някои от тях нямат нужния опит, а други успяха да натрупат сериозен опит. Там където няма опит се компенсира с много желание и държа много на тях.

- През последните години се обръща повече внимание на женския национален отбор по волейбол, като че ли вече не е в сянката на мъжкия? 

- Обръща се внимание на женския волейбол. Момичетата са щастливи от това, което те го заслужават естествено. С тези години, които работим ние показахме, че ни интересува само работа и успеха. Никога не сме търсили специално внимание и отношение. Това, което се случва около нас е може би плод на нашата работа и скромност.

- Оптимист ли сте за бъдещето на българския волейбол? 

- Аз ако не съм оптимист няма да се занимавам. Ние като клуб Марица сме хвърлили много за развитието на женския волейбол като цяло. Всичко е било в името на българския волейбол и никога не сме търсили само облагодетелстване на Марица.

- Какво бихте си пожелали? 

- Да сме живи и здрави всички в тези трудни времена. Моето семейство и всички около нас. Да имаме късмет в това, което правим и всичко, което ни е предначертано от Господ то ще се случи.

Иван Петков след спечелването на Златната Европейска лига през тази година