Петнадесет гребци от младежкия отбор до 23 години на турския гранд „Галатасарай“ започнаха тренировки на гребния канал в Пловдив. Това е част от програмата им за подготовка за големите състезания за Световната купа по гребане и за Световното първенство.  Галатасарайци връщат визитата на своите връстници от побратимения гребен клуб „Хеброс“. Освен младежкия отбор в Пловдив пристига и осморка ветерани, която ще се състезава с партньорите си от гребен клуб „Хеброс“ на 4 май. Първите тренировки на ветераните започнаха на смесена българо-турска лодка, докато турският отбор изчаква всички свои ветерани да дойдат  в Пловдив. „Състезанията между ветерани имат за цел да промотират гребния спорт и на тях не се търсят най-добрите времена. Българската осморка е по-титулувана – имаме златни, сребърни и бронзови медали от световните първенства за ветерани. Но целта ни сега е да потренираме заедно и да изпитаме удоволствието от водата“ - коментира Иван Попов, вице-президент на гребен клуб „Хеброс“ и един от гребците в българската осморка.

КОЙ КОЙ Е

В Турция има два силни гребни клуба – „Галатасарай“ и „Фенербахче“. Тези два клуба дават най-много спортисти в националния отбор на Турция по гребане. През 2016 година на олимпиадата „Галатасарай“ участва с двойка скул за мъже, а през 2018 година на Световното първенство в Пловдив един от гребците на четворка скул /лека катгория/ е състезател от  клуба. Тази лодка взе бронзови медали. Общо в клуба има 80 състезатели мъже и жени,а броят на гребците е 120, но част от тях са по-малки и още не са картотекирани. Децата в Турция започват да тренират гребане на 13-14-годишна възраст. Анкетите на клуб „Галатасарай“ сочат, че децата се насочват към този спорт, защото им харесва водата и защото гребането е на открито сред природата.

Спортен клуб „Хеброс“ - Пловдив е основан през 1999 година в Пловдив. В него работят 6 треньори и обучават деца от 12 годишна възраст до мъже. Общо трениращите в клуба са 118 , а състезателите са 76 – толкова са участвали в републиканските първенства през 2018 година. В последните години СК „Хеброс“ е най-добрият гребен клуб в България. През 2017 година мъжете извоюваха 12 златни медала от 12 възможни. През 2018 година клубът е комплексен шампион на страната. Помолихме мениджъра на гребния клуб „Галатасарай“ Камил Селчук да разкаже за условията, при които тренират турските спортисти. Самият той е гребец и участва в осморката ветерани.          

- Господин Къде тренирате? Как тренирате?

- Нашата гребна база е естественото езеро „Малко чекмедже“ в Истанбул и е съвсем близо до морето. Една обиколка на езерото е 20 километра, то е само за гребане. Състезателите ни правят по две тренировки дневно. Но на гребната база винаги има треньори, за да може да обучават децата, когато са свободни. Ние се съобразяваме с учебните планове на децата и те тренират в свободното си време. През цялата година треньорите ни обикалят училищата и запознават учениците с нашия спорт. После по един път месечно желаещите да тренират идват на гребната ни база и пробваме техните физически възможности. Така се започва.

- Кой финансира гребния спорт в Турция?

- Нашият гребен клуб се спонсорира изцяло от големия клуб „Галатасарай“, който развива 13 аматьорски спорта. За разлика от България държавата не финансира гребането.

- Къде настанихте българските гребци от клуб „Хеброс“, когато ви гостуваха?

- На гребната ни база имаме наша едноетажна сграда с места за 30 гребци. Така че лагерът на българските гребци беше до самото езеро. Там имаме и кухня, където готвят храна по три пъти на ден. Салонът ни с гребните тренажори е 300 квадратни метра. Мисля, че наистина имаме добри условия?

-Какви условия за гребане и подготовка намирате в Пловдив?

- Гребният канал тук е от съвсем друго качество, той е превъзходен и състезателите ни са много доволни, че могат да правят тренировки точно по двукилометрова дистанция, на каквато се състезават всички в нашия спорт. Тук няма вълни, няма течение на водата, идеално е. Тренировките в чужбина вдигат мотивацията на нашите млади гребци. Но също така ще повишат и резултатите си, защото тук се занимават само с гребане, „сверяват часовниците си“ със силните си връстници от гребния клуб „Хеброс“.

- Как се стигна до побратимяването между двата клуба?

- Преди 5 години започнахме да правим състезания между ветераните на двата клуба. Тази година за първи път правим на обменни начала спортни лагери за младежите. Познаваме пловдивския гребен спорт и от българските треньори, които са работили в „Галатасарай“. Един от тях – Любен Голев се ползва и до днес с такова уважение сред гребците, че те се обръщат към него с уважителното „учителю“.