През следващите две години Пловдив ще е домакин на редица световни и европейски първенства във водните спортове. В сряда е официалното откриване на Европейското първенство по кану-каяк за юноши, младежи и девойки до 23 години. 750 състезатели от 35 държави са заявили участие в мащабното спортно събитие.

„Нагласата е, че у дома и стените помагат. Конкуренцията е много жестока, но се надяваме на медали… Все пак няма да коментираме предварително”, заяви за TrafficNews.bg заместник-кмета на Пловдив Георги Титюков.

Той разкри, че това няма да е единственото мащабно спортно събитие, което ще се проведе на Гребната база. В следващите две години предстоят още 1 европейско и 3 световни първенства. През 2017 г. Пловдив ще посрещне Европейското първенство по кану-каяк за мъже и жени, както и Световно първенство по академично гребане за юноши и девойки.

През 2018-та на Гребната ще се проведат още две световни първенства – това по академично гребане за мъже и жени, както по кану-каяк за юноши и девойки.

Що се отнася до започващото в четвъртък Европейско по кану-каяк, заради него ще се наложат промени в ползването на Гребната от гражданите. Във връзка с организацията на първенството, в периода от 13 до 17 юли хората, които традиционно спортуват в района на Гребния канал, могат да го ползват наполовина, тъй като от Финалния комплекс до 1000-дния метър ще бъде затворен. Ще има ограничение и при бариерите, тъй като няма да може да се влиза с кола без пропуск за състезанието.

Официалното откриване на Европейското първенство е в сряда от 19:30 ч. на Античния театър. Европейското ще се проведе от 14 до 17 юли на Гребната база.

Снимка: Мирослав Чобанов

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg