Бившият шеф на отбор във Формула 1 Флавио Бриаторе официално се завръща в световния шампионат, благодарение на Алпин. Скандалният италианец е назначен за изпълнителен съветник на закъсалия френски тим, като встъпва в длъжност от днес. Преди време Бриаторе стана и съветник по рекламата на Формула 1 и Стефано Доменикали изрази задоволство от работата му. От Алпин поясниха, че Бриаторе е назначение на главния изпълнителен директор на Рено Лука ди Мео.

Флавио ще се занимава с политиката на тима относно пилотите и пазара на пилоти и също така ще дава съвети за стратегическите решения във Формула 1.

Вчера в германските медии се появи информация, че Бриаторе на практика вече работи за Алпин, като се е опитал да стартира преговори с Мерцедес за доставка на задвижващи системи. Преди време се появи слух, че големите шефове на Рено обмислят да спрат разработването на задвижващата система на тима за 2026 и вместо това Алпин да стане клиент на някой от другите доставчици.

Бриаторе беше начело на Бенетон, когато Михаел Шумахер спечели първите си две световни титли през 1994 и 1995, както и на Рено, когато Фернандо Алонсо взе двете си титли – през 2005 и 2006. Но също така той е и сред организаторите на „Крашгейт” от 2008 година в Сингапур, като ФИА отлъчи до живот Флавио от Формула 1, но по-късно той обжалва решението и спечели.