Евелина Николова не можа да преодолее полуфиналите в категория до 57 кг при дебюта си на Олимпийските игри в Токио 2020, отстъпвайки с технически туш (0:11) на европейската шампионка от Варшава 2021, Минск 2019 и Рим 2018 Ирина Курачкина от Беларус. Опонентката ѝ имаше и бронз на световните първенства в Нул-Султан 2019 и Париж 2017, като Николова остава без победа срещу нея в кариерата си до момента.

Курачкина стартира с две точки, след като направи добра атака. И двете се държаха на дистация една от друга. Николова тръгна агресивно да търси точки. За съжаление Курачкина взе още 2 точки и поведе 4:0, след което направи още 4 точки и резултатът стана 8:0. Последва челъндж от българска страна за последната атака на състезателката на Беларус и 4-те точки бяха отнети и бяха дадени само две, но резултатът стана - 6:0.

Последва нов чалъндж от страна на българския щаб - 1:18 минути преди края на мача, след като бяха отсъдени нови точки за Курачкина, той беше загубен, а с това дойде и крайният резултат - 0:11.

Георги Вангелов ще играе в репешажите за бронза в категория до 57 килограма свободен стил на олимпийския турнир по борба в Токио.

По-рано днес  българинът претърпя поражение на четвъртфиналите от поставения под номер 4 Кумар Рави (Индия) с 4:14 точки и технически туш и 4:14, но в последствие двукратният първенец на Азия Рави се класира за финала, след като тушира Нурислам Санаев (Казахстан) на полуфиналите и изтегли Вангелов в допълнителните пресявки за отличието.

В репежаша за класиране за мача за бронза Вангелов ще се изправи утре срещу двукратния панамерикански вицешампион Оскар Едуардо Тигрерос Урбано (Колумбия).

При победа българинът ще спори за отличието срещу Нурислам Санаев.