Световният номер 1 в тениса Новак Джокович ще съдейства на австралийските власти около своята депортация. Той обаче е разочарован, че Федералният съд в страната не уважи жалбата му срещу решението на министъра по миграционните въпроси Алекс Хоук да отмени визата му. 

Рано тази сутрин (16 януари) адвокатите на Джокович и на представителя на изпълнителната власт в правителството бяха изслушани от тричленна съдийска комисия, която малко преди 9:00 ч. българско време реши да подкрепи отмяната и да изпрати тенисиста обратно в Европа. 

"Искам накратко да обявя позицията си след решението на съда днес. Ще използвам времето да си почина и да си направя изводи преди да коментирам повече. Изключително съм разочарован от решението на съда да отхвърли жалбата ми срещу отмяната на визата ми от страна на министъра, което означава, че няма да мога да остана в Австралия и да участвам на Откритото първенство. Уважавам съда и ще съдействам на съответните власти във връзка с напускането на страната. Неприятно е, че фокусът в последните седмици беше върху мен. Надявам се сега той да се прехвърли върху мачовете и турнира, който толкова обичам. Искам да пожелая всичко най-добро на тенисистите, организаторите, персонала, доброволците и феновете. Искам да благодаря на семейството ми, приятелите, щаба, феновете и почитателите ми, както и на сърбите, които не спираха да ме подкрепят. Вие ми бяхте огромен източник на сила", се казва в изявление на Джокович. 

Решението на министър Хоук за депортацията на тенисиста е на база на неговото отношение към ваксините. Самият сърбин е без поставена доза от препаратите срещу коронавирус и правителството на Австралия смята, че той подклажда антиваксърски настроения. 

Джокович опита да влезе в страната на 6 януари на базата на специално медицинско изключение, тъй като на 16 декември е дал положителен резултат на PCR тест и може да не се ваксинира до 16 май 2022 г. 

На летището обаче граничните власти не приеха обяснението му, анулираха визата му и го настаниха за 5 дни в хотел за мигранти.

Впоследствие адвокатите му обжалваха, а Джокович беше освободен след изслушване в съда. Остана обаче възможността визата му да бъде отново анулирана и той да бъде депортиран.

След няколко дни в размисъл, министър Хоук най-после излезе с решение и еднолично анулира визата на сърбина.

Депортацията на тенисиста означава, че той няма да може да играе на Откритото първенство на Австралия. Надеждата на Джокович беше да спечели 10-та титла в Мелбърн и по този начин трофеите му от Големия шлем да станат 21. В момента той, Рафаел Надал и Роджър Федерер имат по 20.

Край на сагата! Депортират Джокович от АвстралияФедералния съд на страната анулира визата на сърбина