Новак Джокович се завърна на корта след близо двумесечно отсъствие с две победи за една вечер на Лейвър Къп в Лондон. По този начин сърбинът помогна на Отбора на Европа да поведе с 8:4 в мача си срещу Отбора на света.

Джокера първо излезе на корта за мач на сингъл, в който победи американеца Франсис Тиафо с 6:1, 6:3. Успехът на 35-годишния сърбин дойде след 72 минути игра, съобщва БНР.

Джокович пласира 6 аса по време на мача. Шампионът на „Уимбълдън“ бе почти безупречен при точките си на първи сервис, спечелвайки 89% от тях, а в същото време оползотвори четири от седемте си шанса за пробив, докато Тиафо не успя да спецели единствения брейкпойнт, до който достигна.

Двамата си размениха по един гейм на нула в началото, но след това Джокера установи пълен контрол върху играта. Сърбинът умело комбинираше атаки от основната линия с внезапни излизания на мрежата, като Тиафо така и не успя да намери отговор за този тип игра. Въпреки съпротивата на американеца световният №7 записа два поредни пробива и се наложи категорично с 6:1 в откриващия сет.

Силната серия на Джокович продължи и във втората част той стигна до ранен пробив за 2-0. Тиафо опита да затрудни именития си опонент с любимите си оръжия – мощен сервис и атаки с форхенд от основната линия, но сърбинът бе подготвен за това и не позволи на опонента си да застраши водачеството му. Джокович успяваше да контраатакува много умело, като по този начин осъществи нов брейк, с който оформи крайното 6:1, 6:3.

След това Новак Джокович излезе в мач на двойки, където негов партньор беше Матео Беретини (Италия), който по-рано през деня също имаше спечели мач на сингъл – 7:6 (11), 4:6, 10:7 срещу Феликс Оже-Алиасим (Канада). Отборът на света противопостави свежите Алекс Де Минор (Австралия) и Джак Сок (САЩ). Европейският тандем обаче стигна до успеха със 7:5, 6:2 за 83 минути на корта.

Днес програмата на Лейвър Къп предлага още три мача на сингъл и един на двойки. Първо Матео Беретини ще излезе в тандем с британеца Анди Мъри срещу Феликс Оже-Алиасим и Джак Сок. След това Джокович ще играе срещу Оже-Алиасим. Във втория мач на сингъл Стефанос Циципас ще мери сили срещу Франсис Тиафо, а програмата закриват световният №2 Каспер Рууд (Норвегия) и Тейлър Фриц (САЩ).