България, Унгария и Швейцария са отказали да подпишат обща позиция, според която се спират правата на състезатели от Русия и Беларус във всички видове спорт, това съобщава сайтът insidethegames.biz.

Министрите на спорта от 35 държави, включително 25 от Европейския съюз, както и Япония и САЩ са подписали решението. 

Групата на министрите на спорта също препоръча всеки, който е тясно свързан с руската или беларуската държава, по-специално правителствени служители, да бъде отстранен от всякакви позиции на влияние в спортните организации.

Това спира Русия и Беларус да бъде домакин на големи спортни събития, както и спортистите от двете държави да се състезават в чужбина. 

Новата обща позиция се основава на резолюцията от март и гласи, че всеки спортист от Русия или Беларус, на когото е позволено да се състезава в международни състезания, трябва да прави без национални знамена, символи или химни - и техните публични изявления да бъдат наблюдавани, за да се гарантира, че показват неутралитет и не претендират, че да бъде представител на руската или беларуската държава.

Норвегия, Обединеното кралство, Лихтенщайн и Исландия подкрепиха последната съвместна позиция, заедно с Канада, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Япония и САЩ.

Членовете на ЕС, които са подписали са - Австрия, Белгия, Хърватия, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция.Русия нарича атаката "специална военна операция" и твърди, че се стреми да "денацифицира" Украйна - твърдение, широко отхвърлено като фиктивно.