Продължаваме да ви представяме най-добрите спортисти на Пловдив за 2018 година. Дойде ред и на състезателката по спортна аеробика Ана-Мария Стоилова.

От години Ана-Мария Стоилова е един от символите на подема на пловдивската спортна аеробика в национален и международен мащаб. Талантливата пловдивчанка има множество престижни отличия от национални, европейски и световни форуми при подрастващите, а вече и при жените, и за пореден път попада в призовата десетка на града.

В продължение на 12 години се занимава със спортна гимнастика под ръководството на своята майка Мария Карталова-Стоилова, която е бивша състезателка по спортна гимнастика и след това – по аеробика. Тя ме насочи към спорта като начин на живот. Смених гимнастиката с аеробика през 2009 година. Имах удоволствието да видя на живо в Пловдив състезанието "Plovdiv Cup" по аеробика което моята сегашна треньорка Димитрина Къндева организира вече дълги години. Тогава се влюбих в този спорт, спомня си Ана-Мария.

Най-ценните й постижения са 3-те Световни титли с партньора й Антонио Папазов, а от 2 години има честта да играе в група със състезатели от световна класа. Освен моя партньор в нея са и Дарина Пашова, Ивилина Лукаки и Тихомир Баротев. С тях успяват да издигнат България до едно много високо ниво в този спорт. Имат запомнящи се постижения като едно от тях е Световната купа през 2017. Преди броени седмици спечелиха златен медал от последната Световна купа за 2018, сребърен при смесените двойки и бронзов в индивидуалното при жените. Грабнаха и квота за Европейските игри тази година в Минск - едно много дълго чакано състезание и възможност за пореден път достойно да представят България.

Всичко това означава тренировки по 4-5 часа на ден, по време на лагери и още повече - по две 3-часови тренировки в зависимост от периода на подготовка. Разбира се както във всяка една сфера, ако искаш да си в елита, се налагат лишения, жертви и компромиси със самия теб и всички около теб, но ако обичаш това което правиш и те прави щастлив, си струва, категоричната е талантливата състезателка. Дори в момента тя е на лагер във Финландия с Антонио Папазов по покана на финландския национален отбор. Правим съчетания и показваме различни техники за дадени упражнения и специфична физическа подготовка, пояснява Ана-Мария от скандинавската страна.

Според нея пловдивският клуб Аеробика АМД, за който се състезава, от дълги години се развива с космическа скорост. И това става в много аспекти - като организирането на състезания в различни градове, разпространяването на спортната аеробика и масовата аеробика с малки деца и възрастни. Амбициите на треньорите и състезателите в клуба са за световно ниво, казва Ана-Мария.

Иначе голяма страст са й и танците. Имам влечение към различните видове танци от малка. Ходя извън България на часове на различни хореографии, опитвам да следвам и тази моя мечта, разкрива състезателката, която е и студентка в Пловдивския университет със специалност Спортна педагогика.

2019 година е изключително важна и много натоварена. Всяко едно състезание е от голямо значение за нашия отбор. Предстоят Световни купи в Португалия и Токио, има и Европейско първенство в Баку през май. След това са въпросните Европейски игри. Пожелавам си да имаме по-малко травми, повече късмет и да успеем да постигнем целите които сме си поставили с по-малко препятствия по пътя, завършва Ана-Мария Стоилова.