210 фехтовачи от 39 държави ще се борят на 8 и 9 февруари за призовите места в турнира “Аспарухов меч“, валиден за Световната купа на сабя до 20 години при мъжете и при жените. Надпреварата ще се проведе в Пловдив, в комплекс С.И.Л.А. и е организирана от Българска федерация по фехтовка, Министерство на младежта и спорта и Български спортен тотализатор. Мъжете ще излязат на пътеките в комплекс С.И.Л.А. в събота, като боевете в групите започват в 9:30 часа, а директните елиминации – в 11:30 часа. За участие са записани 111 сабльори от 23 държави, сред които са и 17-годишният Тодор Стойчев (носител на комплексната Европейска купа за кадети за сезон 2019/2020 година).

На международната сцена се връща и пловдивчанинът Галин Генов, който е 28-ми в ранглистата за Световната купа. През миналата година той спечели бронзов медал на Европейското първенство за младежи във Фоджа (Италия), но след това се контузи. България ще бъде представена от още 14 млади състезатели, които ще трупат безценен опит в турнира от най-висок клас. Състезанието при мъжете се очертава наистина оспорвано, тъй като две от водещите нации във фехтовката - Италия и САЩ - пристигат в Пловдив с много силни отбори с по няколко сабльори от първата двайсетица на Световната купа.

Големите надежди на страната ни за медал са свързани с боевете в неделя, когато е надпреварата при жените. 18-годишната Йоана Илиева е втора във временното класиране за Световната купа за жени до 20 години, а миналата година спечели трофея. Представянето й и през 2020 е отлично и има пълни шансове да повтори успеха си. Освен нея в комплекс С.И.Л.А. ще участват водачката в ранглистата за СК Бенедета Тарико от Италия и №4 в ранглистата Наталия Ботело от Мексико. В състезанието ще се включат още 13 девойки от България, някои от които ще запишат дебют в старт за Световната купа. Боевете на дамите в групите започват в неделя в 9:30 часа, а елиминациите са насрочени за 11:30. Входът за състезанието е свободен.

Програма на турнира:

Събота, 8 февруари – мъже, индивидуално
9:00 ч – официално повикване на състезателите
9:30 ч – срещи в групите
11:30 ч – директни елиминации

Неделя, 9 февруари – жени, индивидуално
9:00 ч – официално повикване на състезателите
9:30 ч – срещи в групите
11:30 ч – директни елиминации