11 водещи волейболни клуба от страната официално поискаха смяната на президента на федерацията Данчо Лазаров, който е начело на родния волейбол от 2002 година. След клубовете, пожелали промяната са и пловдивските Марица и Виктория Волей. Другите са ЦСКА, Левски, Хебър, Добруджа, Марек, Дунав, Пирин (Разлог), Черно море и Славия. Всички те настояват за свикване на извънредно общо изборно събрание, на което да се гласува оставка на 76-годишния Лазаров.

Поканихме ви да обявим създаването на инициативен комитет, целящ да предизвика извънредно общо събрание на БФВ и на него да се избере нов председател на Управителния съвет, както и нови членове. Смятаме, че е крайно време да имаме една работеща федерация, която да спре спускането по нанадолнището на българския волейбол. В общи линии, ние вярваме, че имаме нужда от федерация, която се грижи за клубовете, която подпомага адекватно работещите клубове. И една федерация, която да насочи усилията си към ДЮШ, защото всички виждаме резултатите на представителните отбори, но тези резултати бяха заложени в миналото, заяви президентът на ВК Левски Владо Николов.

Тази идея не е от вчера, тя зрее от една година. Фактът, че досега не сме се опитвали да направим това, което правим в момента, беше породен от това, че всички имахме друга работа. И очаквахме нещата да тръгнат по различен начин. Това обаче не се случи и бяхме принудени да действаме, заяви президентът на ВК Марица Илия Динков. Всички ние заставаме с лицата си и се надяваме да намерим достатъчно на брой съмишленици сред нашите колеги, каза още той.

Атаката срещу Лазаров идва точно когато възникна ново високо напрежение между него и вицепрезидента на БФВ Любомир Ганев. В началото на седмицата легендарният волейболист обяви публично, че УС на федерацията е насрочил за 20 декември в Казанлък заседание, на което той ще бъде изваден от управата като неудобен. Целта на това действие според Ганев е той да не може да се кандидатира за президент на централата, защото по устав може да бъдат избирани само членове на УС.