Дадоха официален стар на Европейско първенство по фехтовка за младежи до 23 години в Пловдив. На официалното откриване присъстваха президентът на Европейската федерация и президент на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков, както и президентът на Българската федерация по фехтовка Величка Христева .

Поводът бе използван, за да се отбележи и 65-ят юбилей на Христова, както и 15 години от членството й в Изпълнителното бюро на Международната федерация по фехтовка .

След официалната част започнаха и финалите на шпага при девойките. Италианката Роберта Марцани се класира на първо място. На второ място е румънката Александра Предеску, а на трето – рускините Ирина Охотникова и Анастасия Солдатова.

В палата 13 на Международен панаир Пловдив участие са заявили рекорден брой спортисти. Общо 363 фехтовчици от 35 държави ще се надпреварват за златните медали. България ще бъде представена от пълни отбори.

Състезанията започват всеки ден от 9.00 часа, а финалите ще се играят по-късно същия ден. В събота и в неделя ще се провеждат отборните състезания. Входът е свободен.