Достойна наследничка на голямата ни спринтьорка Ивет Лалова изгрява в Пловдив. Младата 16-годишна състезателка на СКЛА Локомотив Мартина Писачева в момента няма равна в спринтовите дисциплини в своята възраст и се оформя като една от надеждите на българската лека атлетика под вещото ръководство на личния й треньор Николай Атанасов - Джоко и изпълнителния директор и главен треньор на пловдивския клуб Атаkас Запрянов. Съвсем наскоро Мартина се превърна в най-титулуваната атлетка от държавния шампионат по лека атлетика при подрастващите в зала Арена Асикс в София.

Тя спечели общо три титли – в бяганията на 60 метра, 200 метра и щафетата 4х200 метра. В най-късия спринт финишира за 7.88 сек, а на 200 м измина обиколката на финала за 26.36 сек. Със съотборничките си Йоана Георгиева, Пламена Миткова и Луиза Димова, триумфира и в щафетната дисциплина с 1:46.45 мин. Всъщност това са първите титли и медали на Мартина от държавните първенства. Досега на предишните две, в които е участвала, е имала само 4-ти места. Изведнъж проби до върха, след като изцяло се отдаде на леката атлетика, пояснява треньорът й Николай Атанасов. В началото не си вярваше, мислеше, че другите са нещо повече от нея. Успях да я убедя и нещата се получиха, допълва той.

Мартина започва да тренира преди три години. Идва в Локомотив с приятелка. Отначало - само за здраве, но й харесва и се увлича. Тя е от първите състезателки на Джоко, който има пето място на световно първенство в зала в скока на дължина. Искам да децата да изпитват удоволствие от тренировките, след това сами се насочват към конкретните дисциплини, казва още Джоко, а Атанас Запрянов допълва: Определено и двамата бяхме на мнение, че тя е родена за спринтьорка. Разбрахме, че там най-добре ще се реализира, защото имаше страхотна пъргавина. В предишните две години натрупа солидна база, която успя да реализира тази година. Промени си техниката и стила на бягане и самите резултати скочиха стремглаво.

Вече започнах да схващам нещата и начина, по който трябва да бягам, казва Мартина. Признава, че изпитва голямо напрежение преди стартовете, но за разлика от много спортисти, успява да го превърне в победи. Когато я хване състезателният страх - прави чудеса и избухва. Много е трудолюбива, става и ляга с леката атлетика, казва още Джоко. А и в лицето на една от най-добрите ни атлетки Габи Петрова, Мартина има истински пример в клуба. Много е важно да има търпение, защото в момента градим качества, които после няма как да придобие, категорични са двамата треньори.

Все още не мога да възприема напълно фактът, че съм шампионка с три залтни медала. Не съм ги очаквала - може би само в щафетата, но не и в спринтовете на 60 и 200 метра, признава Мартина. Ако не дойда на тренировка се чувствам зле, допълва тя. Сигурен съм, че до няколко години ще има много големи успехи, уверен е Николай Атанасов.

Всъщност Мартина започва да се занимава с художествена гимнастика, но получава заболяване на краката и дори й забраняват физическото възпитание в училище. Когато започва да тренира в Локомотив, първоначано родителите й са против, тъй като се притесняват от заболяването. След разговори с треньорите обаче я подкрепят безрезервно и се радват на успехите й.

Младата надежда е ученичка в СУ "Черноризец Храбър" и може да се похвали с отличен успех, а учителите проявяват пълно разбиране и подкрепа към спортните и наклонности. Любимият й предмет е психологията. Апетитът идва с яденето и амбициите на Мартина са още по-големи. Твърдо е решена да пробие в леката атлетика стъпка по стъпка, като най-близката й цел е първото и международно състезание - Балканиадата.