Футболист №1 на България за 2019 г. Димитър Илиев ще изпълни отговорността, поета пред българските спортни журналисти, и ще дари футболни топки на деца. Капитанът на “Локомотив” (Пловдив) избра да зарадва малчуганите от различните гарнитури на своя клуб, в чиято школа израства и самият той. Официалното връчване на топките ще e навръх 1 юни. В 15 часа на терена на “Лаута” Димитър Илиев ще се срещне с представители от различни набори на Локомотив (Пловдив).

Заради наложителните мерки събитието ще бъде с ограничен брой хора. Няма да бъдат допускани фенове, а връчването ще се състои само пред представители на медиите и при спазване на разпоредбите за опазване на здравето, включващи задължителни противоепидемични мерки (включително и носене на маски).

От 55-ата церемония “Футболист на годината”, на която бе избран №1 за 2015-а, Българската асоциация на спортните журналисти отправя и предизвикателство към бъдещите победители – да помагат с личен пример за по-доброто бъдеще на българския футбол, да се срещат с подрастващи и да ги мотивират допълнително да се развиват. Конкретното предизвикателство към всеки следващ победител гласи: “Колкото спортни журналисти са гласували в съответната анкета, поне толкова топки да дари на школа или школи по негов избор.”

112 спортни журналисти от 44 медии гласуваха в 59-ото издание на анкетата “Футболист на годината”, организирана в партньорство от “Дакс Медия”, Българската асоциация на спортните журналисти и Българския футболен съюз.