Националният съд даде разрешение бившият президент на Испанската кралска футболна федерация Луис Рубиалес и бившият селекционер на женския национален отбор Хорхе Вилда да бъдат съдени за случката с Дженифър Ермосо след финала на женското Световно първенство по футбол. Тогава Рубиалес целуна Ермосо без нейното съгласие.

Третият състав на Наказателния съд прие това решение, като отхвърли жалбите срещу разпореждането на съдията по делото Франсиско де Хорхе, с което той предложи да ги съди, подадени от Рубиалес и Вилда и от другите двама разследвани: бившият спортен директор на националния отбор Алберт Луке и бившият ръководител на маркетинговия отдел Рубен Ривера.

В четири разпореждания, по едно за всеки жалбоподател, съставът обяснява, че в процесуалната фаза на делото целта не е да се установят фактите, а по-скоро става дума за процесуален импулс, в който разследващият орган трябва да прецени дали има доказателства за продължаване на производството.

В конкретния случай Съдът счита, че фактите, описани в обжалваното постановление, включват признаци, които отговарят на типичното описание на престъпление против половата свобода и на друго престъпление, свързано с принуда, независимо дали попадат в обхвата на 172.1 от Наказателния кодекс или са от по-леко естество.

Съдът посочва, че правните последици "от целувката и съгласието не могат да бъдат оценени на този етап", и предупреждава жалбоподателите, че не могат да се опитват да сравняват изявленията на този процесуален етап, сякаш става въпрос за устен процес.

Свидетелите, се добавя в постановлението, разказват за факти, които могат да бъдат включени в състава на двете престъпления, така че доказателственото оспорване ще съответства на пленарната фаза, а не на разследването, "което се ограничава до това да установи дали има признаци и дали те могат да бъдат подведени под даден вид престъпление. И двете изисквания са изпълнени в обжалваното определение".

В обвинителния акт прокуратурата иска присъда от две години и половина лишаване от свобода за Рубиалес за следните престъпления: сексуално посегателство и принуда, и една година и половина лишаване от свобода за принуда за другите трима обвиняеми.