Този уикенд ще се изиграе последният кръг от редовния сезон в елитната ни група, а след него отборите се разделят на плейофи – първа шестица, борба за седмото място и групата за оцеляване.

За пловдивските отбори има още доста въпросителни преди последния кръг, а сметките показват, че има две опции за дерби Ботев – Локо в плейофите, а едната от тях може да е изключително важна, защото ще е директен бараж за класиране в евротурнирите.

Локомотив

След победите над ЦСКА и Черно море Локо обърка плановете на всички и стана основен фаворит за 4-то място. Всъщност “смърфовете” могат да влезнат като четвърти в плейофите в първата шестица стига да победят у дома ЦСКА 1948 в последния си мач от редовния сезон. Локо вече изпусна доста добра възможност да дръпне с цели 5 точки пред 5-ия Левски преди влизането в шестицата, след като направи 2:2 с Берое. Момчетата на Александър Томаш трябва да търсят задължителен успех, за да имат и преднина от поне 3 точки пред Левски. Локо още не е сигурен 4-ти, защото в директните срещи Левски има предимство и при загуба на пловдивчани и успех на “сините” те ще бъдат 4-ти в първия кръг на плейофите. Локомотив може и с равенство да си гарантира 4-то място преди плейофите, но при победата на Левски разликата ще е едва точка. Именно двата тима ще се борят и за 4-то място, което на този етап дава място на бараж за Лигата на конференциите, в който 4-ия ще е домакин на 7-ия. Това обаче може и да не стане ако Купата бъде взета от Ботев или Хебър, а при такова стечение на обстоятелствата третият ще играе бараж. В битката за 4-то място не може да бъде намесен друг отбор, защото Локомотив и Левски водят доста пред 5-ия и 6-ия, но двата тима нямат и големи шансове за третото място, което е на 6 точки от Локо и на 9 от Левски.

Ботев

При Ботев ситуацията е най-неясна, защото тимът е между първата шестица и групата между 7-мо и 10-то място. В момента Ботев с 41 точки, но в последния кръг отборът е гост на Локомотив София. Ако Ботев влезе в първата шестица то тогава със сигурност ще има пловдивско дерби. "Жълто-черните" обаче няма никакви шансове за 4-то място и реално ще доиграват сезона. “Канарчетата” могат да объркат сметките ако триумфират с Купата, тогава те ще спечелят квота за евротурнирите и 4-ия няма да отиде на бараж. Пловдивчани победиха вчера ЦСКА с 1:0 в София и взеха гол аванс преди реванша в Пловдив на 1 май. През този сезон Купата и има още по-голяма стойност, защото дава право на участие в Лига Европа. Ако Ботев влезе в битката за 7-то място и успее да стане седми и в същото време Локо остане 4-ти и Ботев не вземе Купата тогава ще има пловдивско дерби на “Лаута”, а залогът ще е място в Лигата на конференциите. Играе се един мач на директна елиминация. Кръг преди края ЦСКА 1948 е на 6-то място с 42 точки, Крумовград е 7-ми с 41 точки, а Ботев е осми също с 41 точки. В последния кръг Ботев гостува на Локо София, а ЦСКА 1948 е гост на Локомотив Пловдив, Крумовград пък ще посрещне Славия. Реално Ботев може да влезе в първата шестица само ако победи Локо София, Крумовград не спечели срещу Славия и ЦСКА 1948 загуби от Локомотив Пловдив. Ботев е с по-лоши показатели и от ЦСКА 1948, и от Крумовград в директните мачове и при равни точки предимството е за двата тима. Крумовград играе в петък и при победа на отбора още тогава може да стане ясно, че Ботев няма да играе в първата шестица.