Вече почти 10 години пловдивските футболисти в елита са кът. Това показва и всеки сезон статистиката, която е доста красноречива. 

Единствените, които отсрамват Пловдив и областта са Тодор Неделев и Димитър Илиев, които са лидерите на Ботев и Локомотив. Двамата са и в топ 5 на най-добрите футболисти на България всеки сезон, а Илиев беше избран и две поредни години за футболист номер 1 на България. Винаги печелят и индивидуални награди и играят за националния отбор.

Двамата обаче са единственият светъл лъч от пловдивските играчи. 

Неделев има до момента през сезона 12 мача, от които е вкарал пет пъти и е дал две асистенции. 

Димитър Илиев има 13 мача, от които е вкарал 5 пъти и е дал 5 асистенции. 

В елита през този сезон има едва 11 играчи от Пловдив и областта. 

Важното уточнение, че тези 11 играчи играят сравнително често за отборите си. Александър Иванов от Локомотив (1 мач - 3 минути), Атанас Чернев от Ботев (1 мач - 8 минути), Иван Василев от Ботев (2 мача - 4 минути) са останалите играчи от Пловдив записвали минути в елита през този сезон. 

Освен Неделев и Илиев през този сезон в елита ни има още трима играчи в Ботев, които са пловдивчани и играят сравнително често. Титулярният вратар Георги Аргилашки (14 мача - всичките като титуляр), бранителят Станислав Работов (9 мача - пет от тях като титуляр), който започна като титуляр, но с идването на Супрайен вече е резерва и халфът Димитър Тонев (8 мача с един гол), който е резерва, но влиза в игра в повечето срещи, а в Локомотив това е Бирсент Карагарен (13 мача само един като резерва и с една асистенция), който е титуляр. 

Освен в Ботев и Локомотив пловдивчани има още в Арда, Берое, Локомотив София, Царско село и ЦСКА 1948. 

В Арда играе Илия Юруков, който има 9 мача от началото на сезона и половината от тях са като титуляр.

В Берое е Серкан Юсеин, който е участвал в 12 срещи за своя тим от началото на сезона и само в три не е започвал от първата минута. 

В Локомотив София е опитният Пламен Крачунов, който има 11 срещи, от които само веднъж не е бил титуляр, а освен това пловдичанинът е и щатният изпълнител на дузпите на отбора от софийския квартал "Надежда" и има един гол именно от наказателен удар срещу отбора на Пирин. 

В Царско село Петър Атанасов е играл във всичките срещи от началото на сезона - 14, като половината от тях е започвал като титуляр и половината е влизал като резерва. 

Лазар Марин е титуляр в ЦСКА 1948 с девет срещи, от които само два пъти е влизал като резерва. 

Във Втора лига обаче има доста пловдивчани. Любопитно е, че във второто ниво на българския футбол в повечето отбори има поне по един пловдивчани. Два пловдивски клуба пък играят във Втора лига - Марица и дубълът на Ботев, но и в лидерите Миньор, Етър, Спартак Варна и Хебър също има пловдивчани

За съжаление тенденцията на малко пловдивчани в елита продължава вече почти 10 години. Само преди около 10 години имаше доста пловдивчани в елита. През 2021-а обаче това въобще не е така и може би най-лошото е, че на този етап не се виждат играчи от типа на Неделев и Илиев в Пловдив

Заб. В материала влизат играчи, които са родени в Пловдив и Пловдивска област. Статистическите данни са само за мачовете от efbetЛига.