Ден след равенството на Лудогорец с Черно море /1:1/,  интернет пространството се напълни с всякакви разносопочни мнения, анализи и коментари за съдийството на пловдивския рефер Георги Кабаков, който свири мачове от Шампионската лига, но футболният правилник показва, че решенията на пловдивския рефер в голяма степен са правилни.

От ръководството на Лудогорец изявиха претенции към рефера за две ситуации в двубоя. Едната бе в 87-мата минута, когато гол на Клаудио Кешеру не бе зачетен заради нарушение срещу вратаря на „моряците“ Миодраг Митрович.

Ето какво гласи съдийският правник за настоящия сезон 2019/2020, одобрен от Борда на Международната футболна асоциация, относно ситуацията, цитиран от DSport.bg:

„Счита се, че вратарят контролира топката с ръцете си, когато:

Топката се намира между двете му ръце или между едната му ръка и някаква повърхност (напр. земята, собственото тяло) или той я докосва с която и да е част от ръцете си, освен ако топката неочаквано е отскочила от него или след като той е направил спасяване.

Държи топката на дланта на протегнатата си ръка.

Когато тупка топката в земята или я подхвърля във въздуха.

Когато вратарят държи топката в ръцете си, той не може да бъде атакуван от противник“.

Освен уточненията за привилегията на вратаря и контролът му върху топката, тук може да влезе в сила и друго пояснение по Правило 12 (което на съдийски език отговаря чисто и просто за нарушенията в игрова обстановка).

В правилника се казва още, че „нарушение се отсъжда, ако състезател влиза в единоборство по опасен за противника начин“.

Предвид това, че вратарят на Черно море е паднал на земята в опита си да хване топката, кракът на Кешеру се озовава на сантиметри от лицето и горната част на тялото му.

При преценка на съдията, ситуацията може да се тълкува и като опасно атакуване на противников състезател.