Българският национален отбор по футбол стартира поредната си кампания за класиране на голям форум тази вечер. Трикольорите посрещат Черна гора от 19 часа в София, а в понеделник гостуват на Косово в Прищина в първите си две квалификации за финалите на европейското първенство през 2020 година.

Нашите не са играли на голямо първенство от 2004 година, когато участваха на европейското в Португалия. Там отпаднаха безславно след 3 загуби и голова разлика 1:9 в група с Швеция, Дания и Италия. Това бе поколението на "Трите коня" Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров.

После постепенно останахме без коне и започна една дълга агония, в която България така и не можа да намери себе си и да задържи поне едно средно европейско ниво. За да се стигне до настоящето, в което нямаме футболисти, играещи в реномирани клубове от най-силните първенства в Европа.

На този фон селекционерът Петър Хубчев засега върши чудеса, успявайки да компенсира липсата на ярки индивидуалности с дисциплина, добра организация, раздаване, мотивация – неща, с които рядко можехме да се похвалим в последните години. Хубчев и вчера каза, че за него е важен отборът, а не отделните играчи. Така че отсъствието на звезди би могло да се окаже и коз, ако бъде използвано правилно, което несъмнено засега успява да прави селекционерът. Нашите оставиха много добри впечатления в първото издание на Лигата на нациите, въпреки че малко не им достигна да спечелят групата си. Предстои втори опит за класиране на европейското.

Едно е сигурно – играчи от световна класа може и да нямаме, но от доста отдавна не сме имали такива надежди. Което е не по-малко важно. Още повече, че второто място е напълно постижимо. В групата се откроява само Англия, с Черна гора и Косово би трябвало да се преборим, а Чехия не е онова, което е била в минали години. Нападателят Кирил Десподов и вратарят Пламен Илиев пропускат двата мача поради контузии, но за Черна гора няма да играят най-големите звезди – Савич и Йоветич, така че силите изглеждат напълно изравнени.

Квалификации за Евро 2020 - група “А”:

БЪЛГАРИЯ - ЧЕРНА ГОРА

Вероятни състави:

БЪЛГАРИЯ (4-2-3-1): Михайлов; С. Попов, Бодуров, Божиков, Недялков; Костадинов, Славчев; Неделев, И. Попов, Г. Иванов; С. Делев

Селекционер: П. Хубчев

ЧЕРНА ГОРА (4-1-3-2): Петкович; Марушич, Симич, Томашевич, Вешович; Косович; Янкович, Иванич, Йовович; Бечирай, Мугоша

Селекционер: Л. Тумбакович

СЪДИЯ: Руди Бюке (Франция)

СТАДИОН: “Васил Левски”

НАЧАЛО: 19:00 часа