Шансовете на България за европейското през 2020 година се изпариха още повече, след като нашите записаха срамна загуба от Косово у дома с 2:3. Само победа запазваше възможността отново да сме в играта, но и в тази евроквалификация трикольорите показаха, че са далеч от истината, а самочувствието и увереността им са на кота нула. С изключение на известен период след почивката играта на отбора на Красимир Балъков вървеше много трудно, а уж непретенциозният тим на Косово показа много повече умения. Този мач затвърди впечатлението, че българският национален отбор е в дълбока криза, от която няма да излезе лесно.

Първата опасност бе за нашите, когато след десетина минути игра Десподов нахлу отдясно и стреля в ръцете на вратаря. В 14-ата минута гостите откриха. След центриране отдясно Страхил Попов изби несръчно, Рашица овладя топката и с отмерен шут намери мрежата на Николай Михайлов. Домакините се опитаха да пренесат играта по-напред, но трудно организираха действията си в атака, а от другата страна Михайлов трябваше да спасява силен удар на Целина. Все пак в 43-ата минута Галин Иванов се пребори за една топка, подаде на Ивелин Попов, който напредна мощно през центъра и със силен далечен шут прониза мрежата.

Красивият гол на Попето даде импулс на нашите след почивката, когато мачът се изостри и двата отбора започнаха да редуват атаки. В 55-ата минута България стигна до пълен обрат. Влезлият през втората част защитник на Ботев Кристиян Димитров засече с глава центриране от корнер на Неделев, а голът бе пълен близнак на попадението, с което канарчетата елиминираха ЦСКА в полуфинала за Купата. Последваха още няколко минути добра игра на националите, които действаха по-агресивно и по-остро, за да дойде студения душ в 64-тата минута. Тогава Рашица центрира отляво, Михайлов и Анто Недялков увиснаха и Муричи с глава забоде топката под гредата. Малко по-късно той отново се разписа с глава след пряк свободен удар, но попадението правило бе отменено поради засада. Българите така и не можаха да се опомнят от шока, а към края, вместо на натиснат и да търсят победата, трябваше да бранят равенството. 3 минути преди края Рашани пропусна златна възможност да донесе победата на Косово, след като стреля встрани от вратата от отлична позиция. Все пак във 2-ата минута на добавеното време той бе по-точен и с глава донесе заслужен успех на гостите. 

В другия мач от групата Чехия победи Черна гора у дома с 3:0 и се изравни с Англия на върха, като двата тима имат по 6 точки. Следва Косово с 5, България и Черна гора с по 2.

БЪЛГАРИЯ - КОСОВО 2:3

0:1 Рашица (14)

1:1 Попов (43)

2:1 Димитров (55)

2:2 Муричи (64)

2:3 Рашани (90)

БЪЛГАРИЯ: 13.Николай Михайлов, 2.Страхил Попов, 15.Васил Божиков, 14.Антон Недялков, 20.Иван Горанов, 7.Георги Костадинов, 18.Галин Иванов, 8.Тодор Неделев, 10.Ивелин Попов, 9.Кирил Десподов, 19.Исмаил Иса

КОСОВО: А.Мурич, Войвода, Кололи, Рахмани, Алити, Вока, Халими, Целина, Ращица, Жегрова, В. Муричи

Стадион: “Васил Левски”, София
Съдия: Мадс-Кристофен Кристоферсен (Дания)