Мечтата на Пловдив се сбъдна! Ботев и Локо ще играят безпрецедентен, исторически финал за Купата на България на 15 май на националния стадион "Васил Левски". Двата отбора стигнаха до големия мач след невероятни изпитания в предишните фази на надпреварата и постижението им трябва да бъде оценено по достойнство. И Локо и Ботев се доказаха като изключителни турнирни бойци и придадоха още по-пикантен вкус и нова енергия на турнира. Направиха и приятелско намигване към спортния министър Красен Кралев, който плъзна някакви съмнения в медийното пространство дали Пловдив заслужава да бъде включен в общата ни кандидатура за европейско или световно първенство.

Жълто-черните изстрадаха крайната победа в полуфинала срещу ЦСКА и направиха нещо невиждано - вкараха гол на Армията с 9 души на терена. Гол, който се оказа решителен. Това бе един от мачовете, от които всички бяха доволни. Дори загубилите. И при тях положителните емоции надделяха над огромното разочарование, а старши треньорът на ЦСКА Любо Пенев този път бе доволен и срещу рефера, което си бе истинско събитие на фона на постоянните му атаки. Все пак му прави чест, че отдаде дължимото на победителите и окачестви мача като "прекрасен", въпреки болезненото отпадане.

Сега е време за финала, до който остават малко повече от 2 седмици. Ценният трофей не е единственият залог в него. Купата може да реши съдбата на двата отбора и относно участието им евротурнирите наесен. А то не е никак маловажно, предвид средствата, които постъпват от мачовете в Лига Европа. Спечелилият големия финал се класира директно. Какво обаче ще стане с другия отбор? По ирония на съдбата Локо може да се окаже препъникамък за Ботев. Ако черно-белите спечелят Купата, канарчетата почти сигурно ще останат извън борда. Единственият им шанс ще бъде да се преборят за 3-тото място, тъй като само то осигурява бараж за Лига Европа срещу седмия в класирането. Разликата от 12 точки с третия Левски 6 кръга преди края обаче изглежда почти непосилна.

За отбора на Бруно Акрапович вторият шанс изглежда по-реален. Ако не успеят да спечелят Купата, черно-белите ще трябва да се борят за 7-то място, което дава право на бараж. Вероятността да го спечелят е доста по-голяма, отколкото Ботев да стане трети. Разбира се, след това предстои директен сблъсък за Лига Европа - най-вероятно срещу Левски в София, но в един мач всичко е възможно. Така че финалът за Купата на България има огромен залог. Особено за Ботев, за който изглежда единственият път към Европа.