Полицията провежда акция за издирването на групата от близо 30 запалянковци, които предизвикаха расисткия скандал по време на мача България-Англия в понеделник. Лицата на част от тях се появиха в британските медии, докато показват нацистки поздрави. Според оплакванията на английските национали те са обиждали с маймунски звуци тъмнокожите им съотборници. Повечето от търсените фенове са заснети от камерите на стадион "Васил Левски". 

Петима от тях вече са установени и отведени за разпит в столичното Първо РПУ, потвърдиха от СДВР пред TrafficNews. 

Спецоперацията на СДВР по издирване на групата е започнала снощи. Оказало се е, че част от участниците не са от София, има ултраси от Перник и Пловдив, възможно е и от други градове.

След задържането на феновете с расистки изяви срещу тях може да бъдат повдигнати обвинения по приетия миналото лято закон срещу футболното хулиганство, където е предвидено и доживотна забрана за присъствие на спортни мероприятия.

Днес се очаква и прокуратурата да реши дали да повдигне обвинения на някой от задържаните петима души при вчерашната акция на ГДБОП в централата на Българския футболен съюз в Бояна. До късно снощи шефът на Съдийската комисия Йордан Сталев, отговорничката за реферските наряди Илонка Джалева и още рефери бяха разпитвани от разследващите за уговаряне на мачове заради черното тото.

По-късно всички те бяха освободени.