Англия си поигра с България и я победи с 6:0 в мач от Група А на европейските квалификации на националния стадион "Васил Левски". Това е най-тежката домакинска загуба на националния ни отбор в историята. Резултатът можеше да бъде двуцифрен, но вратарят Пламен Илиев и неточността на гостите ни спасиха от още по-голям провал. Резилът на националите бе пълен, защото и в този мач те показаха, че са на светлинни години от европейские стандарти. Преди двубоя футболистите ни говореха как англичаните не били толкова страшни и трябва да им се хвърлим подобаващо. Нашите обаче играха така, сякаш насреща си имаха 11 извънземни чудовища от филма "Пришълецът". Отборът на Балъков не ставаше дори за спаринг на англичаните, които правеха каквото си поискат на терена. Нападателите на гостите минаваха защитниците ни като малки гари, а нашите остриета така и не помирисаха чорапите на вратаря Джордан Пикфорд, отправяйки само два далечни удара в очертанията за цял мач. Както си му е редът, мачът бе два пъти прекъсван заради оплаквания от расистки прояви по трибуните. Това беше ясно далеч преди първия съдийски сигнал след истерията, която разиграха на Албиона по темата.

Още в 7-та минута Маркъс Рашфорд нахлу отляво, финтира Пашов и със страхотен шут от малък ъгъл красиво заби топката неспасяемо под гредата. В 11-тата минута Ивелин Попов стреля коварно от границата на пеналта, но вратарят Пикфорд спаси. В 20-тата минута гостите разиграха добра акция отдясно - Стърлинг направи двойно с Хари Кейн, като изскочи зад отбраната ни, центрира остро по земята към далечна греда и Рос Баркли от метър засече в опразнената врата.

В 30-тата минута реферът прекрати мача за около 2 минути и дикторът на стадиона отправи първо предупрежедние за прояви на расизъм от страна на феновете. Темата бе ненужно преекспонирана в дните преди мача, а впоследствие се разбра, че Тайрън Мингс се е оплакал за нецензурни реплики към него от трибуните. Малко след подновяването на играта Хари Кейн центрира отляво и Рос Баркли с глава засече топката в мрежата за втория си гол в мача и трети за Англия. Към края на полувремето играта отново бе спряна. Стана ясно, че реферът чул подвиквания на расистка основа, но англичаните заявили желанието си да продължат да играят - защото при втората стъпка протоколът на УЕФА предвижда отборите да бъдат извадени от терена. Фенове от сектор Б напуснаха стадиона, за да не бъдат обвинени в расистки прояви, а заради прекъсванията първата част бе удължена с 6 минути. В нейния край падна и четвъртия гол. Гостите разиграха бърза контра и вкараха по твърде елементарен начин. Хари Кейн бе изведен отдясно и пусна на Стърлинг, който реализира на празна врата.

След почивката нашите опитаха да живнат, но си останаха само с опитите. Все пак стигнаха до втори удар в очертанията на вратата - дело на Занев. Англичаните се възползваха от още по-голямото оголване в отбраната ни и заредиха опасни атаки. Можеха да вкарат още поне два гола, но Пламен Илиев спаси удари на Стърлинг и Кейн. В 69-тата минута вратарят ни бе безпомощен. Хари Кейн изведе Стърлинг, който овладя сам срещу вратаря и опъна мрежата за пети път. След трите асистенции Хари Кейн можеше и да се разпише в 83-тата минута, но уцели страничната греда. Все пак го направи две минути по-късно, когато навърза двама защитници и стреля покрай вратаря в близкия ъгъл. В края Англия удари още една греда.

БЪЛГАРИЯ - АНГЛИЯ 0:6

0:1 Рашфорд 7

0:3 Баркли 20, 32

0:5 Стърлинг 45, 69

0:6 Кейн 85

БЪЛГАРИЯ (5-4-1): Пламен Илиев, Георги Пашов, Георги Терзиев, Георги Сърмов, Камен Хаджиев, Петър Занев, Георги Костадинов, Ивелин Попов, Кирил Десподов, Вандерсон, Исмаил Иса

АНГЛИЯ (4-3-3): Джордан Пикфорд; Кийрън Трипиър, Тайрън Мингс, Хари Магуайър, Бен Чилуел; Джордан Хендерсън, Рос Баркли, Хари Уинкс; Маркъс Рашфорд, Хари Кейн, Рахийм Стърлинг