Броени дни остават до началото на Евро 2024 и от днес TrafficNews ще Ви представи отборите, които се класираха за шампионата.

Група А преди време можеше да се определи като група с изключително изявен фаворит и всички биха казали, че домакинът Германия няма да има проблеми да я спечели. Немците обаче са в сериозна криза в последните месеци и въпреки, че са фаворитът в групата може да се очакват и изненади. Това предразполага и групата, в която са немците, а именно Унгария, Швейцария и Шотландия. Трите отбора определено винаги могат да направят изненади и са го доказвали. Унгария има победа с 4:0 срещу Англия насред “Уембли” в мач от Лигата на нациите, а Швейцария отстрани на осминафиналите Франция на миналото европейско след голяма драма, която завърши с дузпи. Определено в групата ще е много интересно и въпреки, че Германия е домакин няма да е никак лесно на немците.

Ето и пълната програма на група А:

14 юни 22:00ч. Германия - Шотландия Мюнхен

15 юни 16:00ч. Унгария - Швейцария Кьолн

19 юни 19:00ч. Германия - Унгария Щутгарт

19 юни 22:00ч. Шотландия - Швейцария Кьолн

23 юни 22:00ч. Германия Швейцария Франкфурт

23 юни 22:00ч. Шотландия - Унгария Щутгарт

Германия

В последните години Германия е неузнаваема на големи футболни форуми. Немците много рядко допускат да не са в топ 4 на Световни и Европейски първенства, но от Евро 2016 насам те не са достигали до полуфинал, след като отпаднаха още в групите на Мондиал 2018 и 2022, а на Евро 2020 загубиха на осминафиналите от най-големия си футболен враг Англия - нещо, което не се беше случвало от много дълго време.

Освен всичко друго Германия, която е домакин на шампионата през тази година, изигра ужасяващи контроли и записаха едва две победи в 13 контроли, което пък коства поста на Ханзи Флик. На негово място дойде Юлиан Нагелсман, който пък получи страхотна новина, че в отбора се завръща Тони Кроос. Немците победиха през март в контроли отбори като Франция и Нидерландия, но нулевото равенство с Украйна в предпоследната контрола пак постави доста въпроси.

Германия се класира директно за шампионата, защото е домакин и не игра квалификации.

Юлиан Нагелсман реално не трябваше да е треньорът, който ще изведе Германия на домашното европейско, но след уволнението на Фанзи Флик младият специалист пое поста. Той е сред най-добрите немски специалисти и е водил Хофенхайм, РБ Лайпциг, Байерн Мюнхен и сега националния отбор. Печелил е титла и две Суперкупи с Байерн Мюнхен. Той обаче определено ще има много тежката задача, защото всичко извън класиране за топ 4 би се считало за провал за немците, които и без това изживяват доста тежък период от 2018-та година насам. За Нагелсман това ще е първо Европейско първенство.

Звездите в Германия са много, но определено фокусът пада върху Тони Кроос. Магнетичният халф реши да приключи кариерата си след Евро 2024. Той реално се завърна в националния отбор след Мондиал 2018. Завръщането му беше през март и още в първите секунди той даде асистенция за гола на Вирц при победата в контрола срещу Франция с 2:0. Кроос спечели Шампионската лига с Реал Мадрид за рекорден шести пъти, той е и световен шампион с Германия през 2014г. Спечелил е всичко и реално му остава само да стане европейски шампион и определено Кроос ще даде и всичко от себе си да успее да изведе немците до трофея.

Немците определено имат доста отсъстващи по решение на треньора, а сред имената, които няма да участват на шампионата са Матс Хумелс, Леон Горецка, Юлиан Брандт, Емре Джан, Серж Гнабри и Тимо Вернер. Всички те донякъде изненадващо останаха извън състава, но все още има време и може и да влязат в отбора при контузия на някои от повиканите.

Най-добро класиране: Шампион през 1972, 1980, 1996

Вижте отбора на Германия за Евро 2024:

Вратари: Мануел Нойер (Байерн Мюнхен), Марк-Андре Тер Щеген (Барселона), Александър Нюбел (Щутгарт), Оливер Бауман (Хофенхайм)

Защитници: Давид Раум (РБ Лайпциг), Йонатан Та (Байер Леверкузен), Джошуа Кимих (Байерн Мюнхен), Валдемар Антон (Щутгарт), Максимилиан Мителщад (Щутгарт), Бенжамин Хенрикс (РБ Лайпциг), Робин Кох (Айнтрахт Франкфурт), Антонио Рюдигер (Реал Мадрид), Нико Шлотербег (Борусия Дортмунд)

Халфове: Паскал Грос (Брайтън), Джамал Мусиала (Байерн Мюнхен), Крис Фюхрих (Щутгарт), Флориан Вирц (Байер Леверкузен), Роко Райтц (Борусия Мьонхенгладбах), Илкай Гюндоган (Манчестър Сити), Тони Кроос (Реал Мадрид), Роберт Андрих (Байер Леверкузен), Александър Павлович (Байерн Мюнхен), Лерой Сане (Байер Леверкузен)

Нападатели: Кай Хаверц (Арсенал), Томас Мюлер (Байерн Мюнхен), Никлас Фюлкруг (Борусия Дортмунд), Дениз Ундав (Щутгарт), Браян Груда (Майнц 05), Максимилиан Бейер (Хофенхайм)

Швейцария

"Кръстоносците" са най-постоянните извън топ отборите, които не пропускат голям футболен форум. От 2004 насам Швейцария не се класира само за Евро 2012, а от 2006 постоянно е на мондиалите. Тимът имаше един голям проблем, а това беше, че не беше достигнал до четвъртфинал. Това обаче вече е в миналото, след като на миналото Евро 2020 тимът отстрани не кой да е, а световният шампион Франция в луд мач, който беше решен с дузпи. Швейцарците са отбор, който винаги може да направи изненада и са определено фаворит за поне второто място в групата си.

Въпреки, че швейцарците са преодолявали далеч по-трудни групи в пресявките за световни и европейски сега отборът не очарова никак в квалификациите. Румънците спечелиха групата с цели 5 точки пред Швейцария, а тимът завърши със само две пред третия Израел.

Мурат Якин е начело на Швейцария от 2021-ра година и след Мондиала през 2022-ра това ще е втори голям футболен форум, в който бившия футболист на Базел, ще изведе Швейцария. Той премина през доста отбори и беше начело на Базел, Спартак Москва, Люцерн, Тюн и други.

Швейцария има много добре балансиран състав с не малко звезди, но определено лидерът на този отбор е Гранит Джака. Той изигра страхотен сезон в Байер Леверкузен и буквално е във втора футболна младост. Джака стана и за първи път шампион, след като вдигна титлата в Бундеслигата с немците, които завършиха като непобедени в Бундеслигата и Купата на страната. Именно Джака е и играчът с най-много мачове в историята на швейцарския национален отбор.

Титулярният вратар на финалиста в Шампионската лига - Борусия Дортмунд Грегори Кобел е големият отсъстващ в състава. В Швейцария обаче първи избор винаги е бил Ян Зомер, който пък стана шампион с Интер в Серия А, така Кобел не е съгласен с ролята на втори вратар и остана извън състава. Други интересни липси са на нападателите Харис Сеферович и Бреем Емболо, които бяха основни играчи и участваха на последните големи футболни форуми за Швейцария.

Най-добро класиране: Четвъртфинал Евро 2020

Състава на Швейцария за Евро 2024:

Вратари: Ян Зомер (Интер), Ивон Мвого (Лориен), Давид вон Балмос (Йънг Бойс)

Защитници: Кевин Мбабу (Аугсбург), Силван Видмер (Майнц 05), Нико Елведи (Борусия Мьонхенгладбах), Мануел Аканжи (Манчестър Сити), Рикардо Родригес (Торино), Улисес Гарсия (Марсилия), Седрик Зесигер (Волфсбург), Ерай Гьомерт (Нант), Фабиан Шар (Нюкасъл), Бесир Омерагик (Монпелие)

Халфове: Денис Закария (Монако), Ремо Фройлер (Болоня), Гранит Джака (Байер Леверкузен), Уран Бислими (Лугано), Михаел Аебишер (Болоня), Джердан Шакири (Чикаго Файър), Винсент Сиеро (Тулуза), Дерек Кутеса (Сервет)

Нападатели: Зеки Амдоуни (Бърнли), Ноа Окафор (Милан), Ренато Щефен (Лугано), Рубен Варгас (Аугсбург), Дан Ндойе (Болоня)

Унгария

Унгарците започнаха да си припомнят знаменитите футболни моменти от времето на Пушкаш. Тимът победи с 4:0 Англия насред “Уембли” и то в официален мач от Лигата на нациите. Отборът дълги години не беше се класирал за голям футболен форум, но от Евро 2016 няма пропуснато Европейско. На Евро 2016 и Евро 2020 унгарците бяха в тежки групи. Въпреки това на Евро 2016 тимът спечели групата си и беше на крачка от това да победи Португалия, която се измъкна и завърши 3:3, а впоследствие стана и европейски шампион. На Евро 2020 Унгария беше в групата на смъртта с отбори като Франция, Германия и Португалия и завърши на последното място, но направи равенство с Франция и Германия и загуби само от Португалия. В групата, която е в момента унгарците определено могат да продължат към осминафиналите, но големият въпрос е дали ако се стигне до равенства няма те да изиграят лошата шега и тимът да завърши трети, но сред отборите с по-лоши показатели, които няма да продължат до осминафиналите.

Унгария спечели групата си, в която беше и България. Унгарците спечелиха с 18 точки пред сърбите, които завършиха втори с 14 точки. За съжаление националите ни завършиха последно в тази група. В Будапеща националите загубиха с 0:3, а в София двубоят завърши при 2:2.

По традиция Унгария разчита на чужди треньори, а донякъде изненадващо Марко Роси наистина постигна много начело на отбора. Роси е италианец, но допреди да поеме отбора беше треньор на отбори от долните дивизии на Италия, унгарски и словашки отбор. Начело на "маджарите" е от 2018-та година и това ще е второто европейско, на което Роси ще изведе унгарците - Евро 2020 и сега Евро 2024.

Голямата звезда на унгарците безспорно е Доминик Собослай, от който се очаква да е лидерът на отбора в Германия. Именно класата на Собослай може да помогне много в борбата за класиране за елиминациите.

Големият отсъстващ в Унгария е опитният бранител Атила Фиола, който има 56 мача за националния отбор. Причината е, че той се контузи и остана извън състава на унгарците.

Най-добро класиране: Трето място Евро 1964

Състава на Унгария за Евро 2024:

Вратари: Петер Гулаши (РБ Лайпциг), Денес Дибус (Ференцварош), Балаш Тот (Фехервар)

Защитници: Адам Ланг (Омония), Атила Моси (Ризеспор), Атила Салай (Фрайбруг), Ботонд Балог (Парма), Мартон Дардай (Херта), Габор Салай (Лозана), Вили Орбан (РБ Лайпциг)

Халфове: Лоик Него (Льо Авър), Адам Наги (Специя), Доминик Собослай (Ливърпул), Милош Керкез (Борнемут), Андрас Шафер (Унион Берлин), Бендегуз Бола (Сервет), Ласло Клейнхайстер (Хайдук Сплит), Даниел Газдаг (Филаделфия), Калъм Стайлс (Съндерланд), Злот Наги (Академия Пушкаш )

Нападатели: Мартин Адам (Улсан), Барнабас Варга (Ференцварош), Роланд Салай (Фрайбург), Кристофер Норват (Кечкемет), Залан Ванкас (Ломел)

Шотландия

Шотландия за втори пореден път ще участва на Европейско първенство, след като беше и на Евро 2020. Преди това отборът не беше се класирал на голям футболен форум от Мондиал 1998г. На Евро 2020 шотландците бяха отново в тежка група с Англия, Хърватия и Чехия, но спечелиха само точка след 0:0 с Англия. Тимът реално беше домакин в Глазгоу, но загуби от Хърватия и Чехия, а може би най-големият гаф беше срещу чехите - загуба с 0:2 и гол от центъра на Патрик Шик. Сега Шотландия в група, в която категорично е аутсайдер, но винаги може да изненада всеки и може да развали много сметки в група А.

Шотландия спечели категорично класирането си за Европейското, след като завърши на второто място в група, където беше и Испания. Шотландците биха испанците с 2:0 в Глазгоу и завършиха на 4 точки зад основния фаворит. “Гайдарите” бяха с цели 6 точки пред третия Норвегия и си осигуриха класирането за Германия.

Шотландците са водени от Стийв Кларк, който е сред големите легенди на Челси. Треньорската му кариера започва през 1999г. в Нюкасъл, бил е начело още на УБА, Рединг, Килмарнък. Той е начело на Шотландия от 2019-та година и за втори пореден път повежда шотландците на Европейско първенство след Евро 2020 и сега Евро 2024.

Голямата звезда на Шотландия е бранителят на Ливърпул Анди Робъртсън, който за втори пореден път ще поведе тима на Европейско първенство.

Доста изненадващо извън състава на Шотландия остана халфът на Болоня Люис Фъргюсън, който направи много силен сезон, а Болоня се класира за Шампионска лига.

Най-добро класиране: Групова фаза 1992, 1996, 2020

Вижте състава на Шотландия за Евро 2024:

Вратари: Ангъс Гън (Норич), Лиам Кели (Мъдъруел), Зандер Кларк (Хартс), Крайг Гордън (Хартс)

Защитници: Антъни Ралстън (Селтик), Анди Робъртсън (Ливърпул), Грант Хейли (Норич), Киърън Тиърни (Реал Сосиедад), Джак Хенри (Ал Ефитифак), Райън Портеус (Уотфорд), Лиам Купър (Лийдс), Грег Тейлър (Селтик), Рос МаКрой (Бристол Сити), Скот Макена (Копенхаген), Джон Сутър (Рейджърс)

Халфове: Джон МакГин (Астън Вила), Калъм Макгрегър (Селтик), Райън Кристи (Борнемут), Били Гилмор (Брайтън), Райън Джак (Рейнджърс), Кени МаКелан (Норич), Стюърт Армстронг (Саутхямптън), Скот Мактоминей (Манчестър Юнайтед)

Нападатели: Че Адамс (Саутхямптън), Лаурънс Шанкланд (Хартс), Джеймс Форест (Селтик), Бен Доук (Ливърпул)

Заб. Евро 2020 се проведе през 2021-ра година, но остана в официалната статистика като Евро 2020!