Ще има ли пловдивски финал в турнира за Купата на България. Това е големият въпрос, на който ще бъде даден отговор днес.  Снощи Локомотив Пд си подпечата класирането за големия мач на 15 май, след като завърши 0:0 със Септември и авансът от 4:0 от първата среща се оказа напълно достатъчен.

Двубоят тази вечер ще бъде далеч по-интересен и с много по-голям заряд. Ботев гостува на ЦСКА от 19 часа, след като в първия двубой в Коматево преди седмица успя да изтръгне победата с 3:2. Интригата е налице. Този резултат е и много и малко. Червените успяха да вкара два гола на чужд терен, което никак не е малко и дори минимална победа с 1:0 или 2:1 ще ги прати на финал. На жълто-черните обаче ще им бъде достатъчно и равенство, което са способни да постигнат.

ЦСКА бележи възход в последните срещи под ръководството на Любослав Пенев. Успя да отстрани Лудогорец на четвъртфинала за Купата, показва подобрена игра. При Ботев се наблюдава известно колебание в Първа лига и канарчетата загубиха последните си две срещи от Черно море и Лудогорец, при това – без да отбележат гол. Турнирните битки обаче са нещо съвсем различно, а Ботев има опит в подобни ситуации – все пак успя да спечели трофея преди 2 години, а доста от футболистите от сегашния състав бяха част от онзи отбор.

Купата на България осигурява участие в Лига Европа и това е допълнителен стимул за канарчетата, ако приемем, че ЦСКА вече е сигурен за евротурнирите с очертаващото се класиране в Топ 3. По ирония на съдбата, ако канарчетата отпаднат, трябва да стискат палци за ЦСКА на финала, което ще даде възможност на 4-я в класирането на Първа лига за участие на бараж за Европа. Ботев трябва да се потруди и за него, след като Берое вече успя да настигне пловдивчани и да се изравни по точки с тях на позицията непосредствено под призовата тройка.

Двама контузени има в състава на канарчетата – защитникът Перейра и нападателят Карачанаков. Защитникът Радослав Терзиев пък е наказан. Домакините няма да могат да разчитат на наказания Бодуров, но в строя се завръща излекувания Тиаго Родригес.

Дваат тима са се срещали общо 15 пъти за националната купа, като балансът е 10 победи за “червените”, 1 равенство и 4 успеха за “жълто-черните”.

ЦСКА-СОФИЯ - БОТЕВ (ПЛОВДИВ) (2:3 в първия мач)

Вероятни състави:

ЦСКА-СОФИЯ (4-1-4-1): Черниаускас; Турицов, Антов, Н. Томаш, С. Атанасов; Р. Пинто; Жоржиньо, Т. Родригес, Малинов, Е. Рафаел; А. Соу

Старши треньор: Л. Пенев

БОТЕВ ПД (4-1-4-1): Кайзер; Ф. Филипов, К. Димитров, Д. Пиргов, Еберт; Балтанов; А. Тонев, Неделев, В. Шопов, Л. Марин; А. Вутов

Старши треньор: Н. Киров

СЪДИЯ: П. Костадинов

СТАДИОН: “Българска армия”

НАЧАЛО: 19:00 часа