Рожденият ден на ФК "Ботев" е днес, 11 март 1912 година. Това става ясно от показаните от ръковоството на клуба уникални документи, свързани с историята на жълто-черните. Досега се смяташе, че Ботев е създаден на 12 март 1912 година и именно тогава се провеждаха честванията.

На пресконференцията в Регионалния исторически музей бе показан учредителният протокол, признат от съда, който е с дата 11 март, 1912 г. Тогава група от 22 ботевисти провеждат събрание в сградата на Френския колеж „Свети Августин“, на което решават да учредят футболен клуб, който да ги обедини в общо дружество. Имената на нашите основатели са следните: Стоян Иванов Пухтев, Петър Делев, Теньо Русев, Ненко Георгиев Пенелов, Димо Сидеров, Асен Мерджанов, Никола Алваджиев, Стефан Йовчев, Георги Каранешев, Атанас Минчев, Бойчо Стоянов, Христо Димитров, Борис Сотиров, Борис Бакърджиев, Иван Петков, Слав Славов, Богомил Икономов, Пейчо Попов, Николай Николов, Ради Мурджев, Георги Панев и Георги Радев.

Името на клуба „Христо Ботьов – футболно дружество“ предлага Теньо Русев, а гореизброените учредители предлагат и утвърждават следния първи Управителен съвет: председател – Стоян Пухтев, подпредседател – Ненко Пенелов, секретар – касиер – Петър Делев и домакин – Теньо Русев. Така на 11 март 1912 година се поставя началото на новото летоброене за Ботев Пловдив, като самостоятелен футболен клуб.

Документът се издирваше години наред и най-после бе открит. Бяха показани и други свидетелства, свързани с емблемата и клубните цветове, а директорът на музея Стефан Шивачев заяви, че всички те са напълно автентични.  




От тях става ясно, че жълтото символизира цвета на основателите на клуба от католическия колеж "Св. Августин", както и златните жита на Тракия, а черното - чернозема на плодородната ни почва и цвета на православието от учредителите от 1-ва Мъжка гимназия.



Всъщност създаването на ФК Ботев си има своята предистория. Още на 5 март 1907 година е направен опит за учредяването на Ученически футболен клуб „Христо Ботев“ с искане за съдебна регистрация, което искане е отхвърлено. В мотивите на съда като отговор на официалното писмо, което му е изпратено, е описано, че подобно желание не спазва изискванията на Закона. В отговора от 17 април 1907 година, е описано, че подобно дружество е можело да бъде регистрирано само като доброволческо или въздържателско, но не и като отделно юридическо лице. В писмото ясно е казано, че подобна спортна дейност може да бъде развивана само от членове на вече регистрирани и действащи спортни дружества.

Това е важно да се знае, тъй като по времето на тези събития, а и дълги години след това официален представител на спорта в Пловдив и областта е дружеството „Тракийски юнак“, член на Съюза на българските гимнастически дружества „Юнак“. Под неговата егида са се провеждали всички официални спортни състезания.

В документ от 15 септември 1917 година става ясно, че на заседание на Управителния съвет на клуба, в присъствието на всички негови членове, по въпроса за клубен символ се е приело, че дотогавашният символ, буква „Б“, оградена в кръг, се премахва и по предложение на художника Мирослав Дечев се одобрява представената от него рисунка, представляваща:

Червен кръг, в който е разположен зелен правоъгълник, в който е вписано „Ботевъ“ (по-рано е взето решение името на клуба да остане само „Ботев“, без първото име на революционера). Над зеления правоъгълник е вписан щит с клубните цветове черно и жълто в диагонално райе от изток на запад.

А ето какво символизира и самата емблема:

„Червено, бяло и зелено са цветовете на трибагреника на Царство България, като в същото време означават и кръвта на героите, чистотата на душите и плодородието на България. Щитът с клубните цветове е символ на храбрите. Нескончаемият кръг – на вечността.“ По предложение на Председателя под правоъгълника се е вписала годината на основаване 1912.

Първия марш/химн на „Ботев“ Пловдив е бил официален за клуба в периода от месец юли 1925 година до месец септември 1944 година. Композитор на химна е Любомир Пипков, а автор на текста Симеон Тодоров. Ето го и него:

МАРШ НА С.К. „БОТЕВ“

/ОФИЦИАЛЕН/

Автор: Симеон Тодоров

Музика: Л. Пипков


 

І. Твойто име с гордост носим

Твоят дух е жив у нас

Нивга милост ний не просим –

Противника сразяваме завчас.


 

Припев

/с провиквания/

Ботев, Ботев – Ура Ура Ура

Напред в атака Ура Ура Ура


 

ІІ. На Пловдив гордост най-голяма

На Тракия – златна – властелин,

Като „Ботев“ други няма

В спорта „Ботев е един“.

Припев………

Пловдив 1925 г.

 

 

Новооткритите документи за създаванео и историята на жълто-черните ще бъдат изложени в бъдещия музей на клуба, заявиха от ръководството.